Lagarde: "Sunt necesare reguli pentru criptomonede".

"Societățile și economiile europene se digitalizează în mod rapid, trebuie să îmbrățișăm era digitală" și "sistemul nostru monetar trebuie, de asemenea, să se adapteze unui viitor digitalizat", a anunțat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în discursul său la conferința comună cu BCE pe tema monedei euro digitale, relatează RAI News.

Din acest motiv, Comisia Europeană intenționează să prezinte o propunere legislativă privind moneda euro digitală "până în prima jumătate a anului 2023" și, apoi, să înceapă negocierile cu "Parlamentul European și cu statele membre".

Asupra argumentului a intervenit și Christine Lagarde: "Moneda euro digitală nu este numai un proiect autonom limitat la sectorul plăților, este mai degrabă o inițiativă politică cu adevărat europeană, care are potențialul de a influența societatea în ansamblul său".

Președinta BCE a observat, apoi, cât de necesară este "menținerea încrederii cetățenilor în bani și în serviciile de plată în era digitală, este un obiectiv important în sine, dar este și mai important pentru economia europeană în general, pentru că un sistem de plată de încredere, eficient și sigur reprezintă baza funcționării economiilor noastre".

"Abia aștept să văd propunerea pe care o va prezenta Comisia Europeană", a afirmat Lagarde, insistând asupra necesității de a găsi "un echilibru potrivit" între diferitele elemente, cu o atenție deosebită pentru protejarea vieții private. "Țintim către standarde înalte de confidențialitate, dar anonimatul deplin nu este o opțiune disponibilă, deoarece ar contrazice alte cerințe, precum lupta împotriva spălării banilor sau finanțarea terorismului".

Președinta BCE a insistat, așadar, asupra importanței stabilirii unor reguli precise și clare, pentru a permite o adaptare eficientă a sistemelor și a procedurilor: "Adoptarea rapidă a unui cadru legal pentru moneda euro digitală, ar oferi tuturor siguranță juridică pentru a se pregăti de posibila sa introducere și ar da un semnal puternic de sprijin politic. Sunt convinsă că, unindu-ne forțele și continuând să lucrăm împreună, este cel mai bun mod de tranziție către era digitală. BCE va fi prezentă și va face lucrurile conform așteptărilor", a afirmat Lagarde.

"Bitcoin și Ethereum sunt prea volatile pentru a fi folosite pentru plăți", în timp ce "Stablecoin sunt concepute pentru a fi mai puțin volatile și, prin urmare, mai potrivite pentru plăți, dar sunt vulnerabile și adesea nesuportate", a afirmat președinta BCE, Christine Lagarde, la conferința pe tema monedei euro digitale, organizată de Comisia Europeană.

"Acest lucru evidențiază importanța reglementării europene, care va proteja consumatorii de unele dintre riscurile asociate criptomonedelor", a subliniat Lagarde, amintind că acțiunile crypto sunt acum deținute sau utilizate de 16% dintre americani și 10% dintre europeni.

"Intrarea" în lumea plăților și a criptomonedelor din Big Tech "ar putea crește riscul de dominare a pieței și dependenței de tehnologiile de plată străine, cu consecințe asupra autonomiei strategice a Europei", a adăugat Lagarde. "Deja astăzi, mai mult de două treimi din tranzacțiile cu cardul sunt gestionate de companii cu sediul în afara UE", proiectul monedei euro digitale poate "preveni aceste evoluții și poate garanta menținerea încrederii în sistemul monetar, precum și inovația", a subliniat Lagarde.

Banca Centrală Europeană (BCE) se concentrează pe "designul concret" și pe "cadrul legislativ" pentru realizarea monedei euro digitale, a indicat președintele BCE.

Sursa: RADOR