SUA și Ucraina au convenit provizoriu asupra unei încetări a focului de 30 de zile – cu mingea acum în terenul Rusiei. Citiți blogul nostru live pentru actualizări.

Discuția s-a încheiat după o oră și jumătate, transmit NBC și agenția rusă de stat TASS, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Putin ar fi dispus să oprească pentru 30 de zile atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Trump și Putin au fost de acord să înființeze grupuri de experți privind ”soluționarea chestiunii ucrainene” pentru a continua să lucreze în vederea încheierii războiului.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi lideri au convenit că o relație bilaterală îmbunătățită între Statele Unite și Rusia are avantaje uriașe.

”Europa trebuie să se afle la masa negocierilor, tot ceea ce ține de securitatea Europei ar trebui decis împreună cu Europa”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în Finlanda, în timp ce viitorul țării sale era discutat fără el de către liderii Rusiei și SUA, notează Sky News.

++++

Putin îl face pe Trump să aștepte

La ora la care ar fi trebuit să vorbească cu liderul de la Casa Albă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, participă la un panel în cadrul unui forum de afaceri și nu pare prea deranjat de faptul că va întârzia, notează Max Seddon pe X.

*****

Déjà vu

Este puțin probabil ca Ungaria să susțină concluziile summitului UE privind Ucraina "în forma lor actuală”, a declarat ministrul Afacerilor Europene al Ungariei, Janos Boka, la Consiliul Afaceri Generale.

"Cred că este foarte puțin probabil să găsim un consens între cele 27 de state membre ale UE". Boka a spus că se așteaptă la o repetare a blocajului din 6 martie, când fiecare țară din UE, cu excepția Ungariei, a susținut concluziile.

(Nicoletta Ionta)

*****

Kremlinul a anunțat că marți are loc o convorbire telefonică între președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump. Discuția este prevăzută între 15:00 și 17:00, ora României.

Cei doi lideri urmează să discute despre conflictul din Ucraina și "normalizarea" relațiilor ruso-americane, relatează Reuters.

Donald Trump vrea să-l convingă pe Vladimir Putin să-i accepte propunerea privind un armistițiu de 30 de zile în Ucraina. Deocamdată, președintele rus a manifestat reticență până acum. (C.M.)

*****

Rusia și China s-au aliniat din ce în ce mai mult în acțiunile de dezinformare privind Ucraina - raport

Războiul Rusiei în Ucraina rămâne o țintă majoră pentru operațiunile de dezinformare ale Moscovei, mesajele Kremlinului în această problemă dând semne de a fi din ce în ce mai aliniate cu China, potrivit unui nou raport al serviciului diplomatic al UE (SEAE).

Rusia și China folosesc ambele "arsenale digitale masive" pentru a interveni în democrațiile occidentale. Totodată, Moscova utilizează rețele de "actori statali și nestatali", se arată în raport.

Totuși, oficialii UE au încetat să acuze Moscova și Beijingul că cooperează în mod activ în transmiterea mesajele de dezinformare.

Raportul a menționat, de asemenea, că actorii UE au devenit mai buni în expunerea campaniilor de dezinformare ale Rusiei și Chinei.

(Alexandra Brzozowski)

*****
Trump s-ar gândi să recunoască peninsula Crimea ca aparținând Rusiei

Administrația Trump ia în considerare recunoașterea oficială a regiunii Crimeea a Ucrainei ca teritoriu rusesc ca parte a oricărui acord de pace viitor, a informat Semafor cu doar câteva ore înainte de convorbirea telefonică a președintelui american Donald Trump cu președintele rus Vladimir Putin.

Ucraina și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la posibila forță a Rusiei pentru cereri maximaliste și a avertizat că Moscova întinde o capcană pentru viitoarele discuții de încetare a focului. Kievul a subliniat că nu va accepta nicio concesie teritorială.

(Alexandra Brzozowski)