Donald Tusk, apel pentru o Uniune Europeană rezistentă la orice cutremur politic

O Uniune Europeană puternică, capabilă să atenueze un cutremur politic, precum recenta victorie a extremei drepte în primul tur al alegerilor franceze.
Acesta este obiectivul pe care premierul polonez Donald Tusk le-a cerut colegilor săi europeni să-l urmărească în cadrul consultărilor germano-polone pe care le conduce împreună cu cancelarul Olaf Scholz la Varșovia, primele din 2015, potrivit El Mundo.
Tusk a avertizat că urmează momente critice și că Europa nu va mai fi la fel în doi ani, de unde "nevoia de a ne face mai puternici și mai coerenți pe plan intern. Avem nevoie de o UE care să acționeze ca factor de protecție, o UE care să nu tremure nici interior, nici exterior, dacă izbucnește un cutremur politic la unul dintre membrii săi".
La rândul său, Scholz a semnalat așa-numitul Triunghi Weimar, care leagă axa Paris-Berlin-Varșovia, ca fiind un forum care "indiferent de cine guvernează Franța" va continua să fie util și să ofere stabilitate Europei. "Suntem siguri că, indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor parlamentare din Franța, această cooperare între președintele Franței, prim-ministrul Poloniei și cu mine va fi foarte bună și va sta la baza cooperării dintre țările noastre", a asigurat el.
Un pilon pe care atât Scholz, cât și Tusk îl consideră esențial pentru consolidarea rolului UE atât pe plan intern, cât și pe plan extern este securitatea, iar aceasta implică controlul migrației ilegale prin granița poroasă de est și cooperarea militară.
Scholz a afirmat că "securitatea Poloniei este, de asemenea, securitatea Germaniei" și s-a arătat în favoarea a ceea ce el a numit o "extindere selectivă în domeniul securității și apărării". Tusk a răspuns că pentru Polonia, unul dintre statele NATO care se învecinează cu Ucraina și Belarus, este "foarte important ca Germania să fie dispusă să își asume o responsabilitate mai mare pentru securitatea continentului pentru a se asigura că nu va exista război în Europa".
Scholz și Tusk au vorbit despre consolidarea interoperabilității și standardizarea capacităților de apărare, creșterea capacităților de producție și promovarea și stimularea investițiilor în industria noastră de apărare.
Mai exact, ei intenționează să dezvolte inițiative comune în domeniul blindajului și al muniției și să crească disponibilitatea pieselor de schimb pentru tancurile Leopard, pe care ambele țări le-au furnizat Ucrainei.
În plus, Polonia și Germania doresc să-și combine "eforturile pentru a crea un pilon european mai puternic și mai capabil în NATO", care contribuie în mod semnificativ la potențialul de descurajare al alianței. De asemenea, Polonia se gândește să participe la inițiativa European Sky Shield pentru apărarea aeriană europeană, coordonată de Germania.
Scholz a anunțat ajutoare pentru victimele supraviețuitoare ale ocupației germane a Poloniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte a unui plan de acțiune pentru îmbunătățirea relațiilor germano-polone, grav afectate în timpul guvernelor ultranaționaliste ale partidului Lege și Justiție (PiS).
"Germania recunoaște gravitatea vinovăției sale, responsabilitatea față de milioanele de victime ale ocupației germane și datoria care decurge din aceasta", a declarat cancelarul într-o conferință de presă comună cu premierul polonez Donald Tusk. Pentru el, ajutorul promis de guvernul german, deși nu a fost cuantificat, ar putea servi unei noi deschideri în relațiile germano-polone "pentru că și în politică gesturile bune sunt foarte importante".
Reparațiile aduse victimelor ocupației germane au fost o piatră de poticnire în relațiile germano-polone în timpul guvernelor ultra-conservatoare PiS. Partidul lui Jaroslaw Kaczynski, care a condus Polonia din 2015 până în 2023, a tensionat relațiile cu Berlinul cu retorică antigermană și cereri de despăgubiri în valoare totală de 1,3 miliarde de euro. Dovada vizibilă a acestei neînțelegeri a fost înghețarea, în noiembrie 2018, a consultărilor bilaterale.
În luna februarie, noul prim-ministru polonez, liberalul Donald Tusk, a acceptat teza Guvernului Germaniei potrivit căreia problema despăgubirilor a fost reglementată legal și la reluarea consultărilor bilaterale a repetat-o: "Nu există sumă de bani care să compenseze tot ce s-a întâmplat în al Doilea Război Mondial". Cu toate acestea, există o nevoie morală și, de asemenea, o nevoie materială de a acționa.
Nu este clar cum se va face acest lucru, cu excepția faptului că ajutorul va fi canalizat printr-o fundație și nu va fi sub formă de plăți directe. Ajutorul planificat acum va fi doar o fracție din cele 1,3 miliarde pe care PiS i-a cerut. Acum se vorbește doar de trei milioane de euro pentru cele aproape 40.000 de victime ale ocupației germane care sunt încă în viață. "Situația victimelor în vârstă este ceva care ne mișcă foarte mult și vom lua măsuri și în această privință", a subliniat Scholz, care s-a deplasat la Varșovia însoțit de 10 miniștri pentru a relua consultările bilaterale cu Polonia lui Tusk.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii