Donald Tusk: I-am propus lui Klaus Iohannis să fie președintele Consiliului European, a refuzat

Președintele PPE, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, a declarat miercuri, la ceremonia în care președintele român a primit premiul "Coudenhove-Kalergi", că anul trecut i-a propus lui Klaus Iohannis să-i fie succesor, dar refuzat.
Donald Tusk a declarat la Palatul Cotroceni că i-a propus anul trecut lui Klaus Iohannis să fie președintele Consiliului European.
"Îi spun cu mare convingere că ar fi un nemaipomenit președinte al Consiliului European. Președintele Iohannis zâmbește cordial, îmi mulțumește pentru această propunere și după o vreme adaugă: «Știi ceva, Donald, eu mai am ceva treabă de făcut în România, așa că, te rog, nu lua în considerație candidatura mea»", a declarat Donald Tusk.
Informația că președintele Klaus Iohannis este luat în calcul la Bruxelles pentru a prelua șefia Consiliului European a fost publicată pe 2 martie 2018 de jurnalistul Dan Tăpălagă.
Background
Klaus Iohannis a primit miercuri Premiul European "Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni. Premiul a fost acordat de către Alteța Sa Serenisimă, Prințul Nikolaus von Liechtenstein, președintele Societății Europene Coudenhove-Kalergi.
Decizia de acordare a Premiului European "Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020 președintelui României a fost adoptată de membrii Societății Europene Coudenhove-Kalergi pentru "meritele sale deosebite de politician care, prin dedicarea pentru valorile europene, contribuie decisiv la consolidarea integrării României în comunitatea statelor europene”, apreciindu-se, totodată, că "acțiunea sa politică are un rol exemplar într-o Europă care a fost divizată în trecut", potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Premiul European "Coudenhove-Kalergi” e decernat de către Societatea Europeană Coudenhove-Kalergi, înființată în 1978 în memoria "marelui vizionar european” Richard von Coudenhove-Kalergi.
Contele Richard von Coudenhove-Kalergi (1894-1972) a dezvoltat ideea unei Europe unite la scurt timp după Primul Război Mondial, ca o contrapondere la ideile totalitare ale fascismului, național-socialismului și comunismului.
În 1998, Emil Constantinescu a primit această distincție.
Comentarii