Liderul opoziției poloneze pro-europene, Donald Tusk, câștigător al alegerilor legislative, s-a angajat miercuri, la Bruxelles, să refacă legăturile țării sale cu UE, pusă la încercare de precedentul guvern, scrie La Libre Belgique.

Polonia, membră a Uniunii Europene din 2004, este adesea acuzată că a jucat un rol desabilizator de când dreapta naționalistă a venit la putere, în 2015, cu poziții uneori considerate contrare valorilor europene, în special în ceea ce privește imigrația, drepturile LGBT sau avortul.

Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European care aspiră să devină prim-ministru, a fost primit miercuri de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

"Obiectivul de astăzi este de a reconstrui poziția țării mele în Europa și de a consolida UE în ansamblu", a declarat fostul președinte al Consiliului European (2014-2019).

Rezultatul alegerilor legislative din 15 octombrie din Polonia "a arătat în mod clar întregii Europe că democrația, statul de drept, libertatea de exprimare și unitatea europeană rămân cu adevărat importante pentru cetățenii noștri", a adăugat liderul Coaliției Civice (KO), declarându-se "mândru că este polonez și european".

El ar trebui să poată forma o coaliție cu aliații săi din Calea a Treia (Creștin-Democrații) și Stânga, punând capăt celor opt ani de putere a partidului Lege și Justiție (PiS).

Tusk i-a cerut marți șefului statului polonez, Andrzej Duda, să-i încredințeze "repede" misiunea de a forma noul guvern.

În timpul campaniei electorale, domnul Tusk s-a angajat să reconstruiască legăturile cu Europa și să obțină alocarea a 35 de miliarde de euro din fondurile planului de redresare post-Covid NextGenerationEU. Aceste fonduri au fost înghețate de UE, care critică Varșovia pentru reformele judiciare care subminează independența judecătorilor.

Ursula von der Leyen a recunoscut că acest subiect a fost pe agenda întâlnirii sale cu domnul Tusk de miercuri. Ei au discutat, de asemenea, despre sprijinul pentru Ucraina, apărarea europeană, modernizarea economiei, precum și despre democrație și valorile UE.

Ea a subliniat că participarea record la alegerile legislative a demonstrat "atașamentul puternic" al polonezilor față de democrație.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA