Liviu Dragnea nu vede niciun pericol în alianța formațiunilor de extremă dreapta din Europa, dar evită să spună dacă PSD se va alătura acestora. Sputnik își reiterează speranța că PSD și Fidesz vor întări viitorul grup "suveranist" din PE.

Prezent marți la Adevărul Live, președintele PSD, Liviu Dragnea, nu și-a putut ascunde aprecierea pentru naționalist-extremiștii din Europa, chiar dacă a încercat să lase impresia că nu știe prea multe de încercările acestora de a forma un grup politic în Parlamentul European, în urma europarlamentarelor din 23-26 mai.

Întrebat cât de periculoasă i se pare constituirea acestui pol naționalist, Liviu Dragnea a replicat: "Explicați-mi ce înțelegeți prin pericol și pentru cine. Eu l-am citit mai mult ca pe un curent național...N-am studiat mult și nici n-am citit despre ce e vorba, doar câteva știri și câteva declarații".

 

"Ce am văzut acolo este un grup de partide care susțin mai mult rolul țărilor în competiție cu rolul instituțiilor europene. Nu știu cât de periculos este sau nu (...), dar cred foarte mult că componența politică a Parlamentului European va fi diferită față de ce e acum și ar trebui, după aceste alegeri, unii lideri europeni totuși să înțeleagă care este cauza pentru care se va schimba structura politică a PE. Să se gândească cetățenii europeni dacă birocrații europeni, plătiți greu, lucrează pentru ei sau pentru instituția în sine?",

 

a declarat Liviu Dragnea,  întrebat cum vede reuniunea de sâmbătă a liderilor naționaliști de la Milano, printre care Matteo Salvini și Marine Le Pen.

Întrebat dacă PSD s-ar putea alătura acestei alianțe, în cazul unei înrăutățiri a relației cu socialiștii europeni - care au decis să-i ocolească pe social-democrații români - Dragnea a evitat să răspundă. Discursul suveranist al extremiștilor este identic cu cel al multor lideri PSD, discurs care s-a intensificat în campania electorală pentru europarlamentarele din 26 mai.

"România este un stat suveran și e de datoria noastră, a tuturor, să apărăm această suveranitate atâta vreme cât trăim. Spun acest lucru pentru că suveranitatea nu este o stare politică sau o stare economică, este o stare de spirit...Acest guvern are misiunea de a face performanță economică, de a mări veniturile românilor și de a crește nivelul investițiilor, păstrându-și în tot acest timp suveranitatea, adică independența în gândire și caracterul național al măsurilor luate", spunea în ianuarie anul trecut Liviu Dragnea, într-un discurs susținut în Parlament.

De atunci, social-democrații au lansat atacuri tot mai dure la adresa instituțiilor europene, susținând că românii sunt tratați drept cetățeni de mâna a doua în UE. Discursul lor tot mai eurosceptic și pe alocuri antieuropean i-a deranjat inclusiv pe colegii lor socialiști, care au decis înghețarea relațiilor cu PSD, cel puțin pe perioada campaniei electorale.

Liderii social-democrați minimalizează neînțelegerile dintre PSD și PES - afirmând că, după alegeri, relațiile se vor normaliza, contând foarte mult numărul mare de europarlamentari pe care Partidul Social-Democrat îi va aduce în familia socialistă.

PSD nu a primit sprijin din partea PES și a Grupului S&D din Parlamentul European pentru atacul lor susținut din ultimii doi ani la adresa Justiției, Dimpotrivă, candidatul socialiștilor la conducerea Comisiei Europene, Frans Timmermans, a fost unul dintre cei mai critici la adresa acțiunilor coaliției PSD-ALDE, din calitatea de prim-vicepreședinte al Comisiei.


Sprijinul pentru modificarea legilor Justiției a venit doar de la ministrul italian de Interne. Într-o vizită la București, în octombrie 2018, Matteo Salvini, liderul partidului extremist Liga Nordului, a încurajat România, într-o conferință de presă cu ministrul român de Interne, Carmen Dan, să voteze legi în Parlament, chiar dacă primește critici din partea Bruxelles-ului. Salvini a mai spus că-și dorește o schimbare a regulilor de guvernare la nivelul UE și, la fel ca PSD și ALDE, a dat vina pe multinaționale și pe banii lui George Soros, pentru problemele din Uniunea Europeană.

Sputnik.md vrea ca PSD și Fidesz să se alăture extremiștilor

Matteo Salvini și lidera Frontului Național din Franța, Marine Le Pen, sperau să aduce sâmbătă la Milano cât mai mulți politicieni eurosceptici din UE, visul lor fiind formarea unui grup politic în PE, care să fie al treilea ca mărime după PPE și S&D. Reuniunea a fost însă umbrită de scandalul în care a fost implicat liderul extremei dreapta din Austria, Heinz-Christian Strache. Potrivit EurActiv.com, pe lângă Strache, obligat să demisioneze din guvern, marii absenți au fost președintele Fidesz, Viktor Orban - suspendat din PPE - și cel al PiS, partidul conservator aflat la putere în Polonia.

Reuniunea s-a bucurat de o acoperire importantă pe site-ul Sputnik, oficiosul de propagandă al Kremlinului, care a conchis că, dacă își joacă bine cărțile, cei reuniți la Milano ar putea atrage de partea lor partide aflate la guvernare și care domină viața politică în țările lor, precum FIDESZ din Ungaria, PiS din Polonia și PSD din România.

De altfel, Sputnik.md este cel care a scris primul despre discuțiile dintre Salvini și PSD în vederea unei viitoare colaborări. 

"Surse bine informate de la Bruxelles au precizat pentru Sputnik că PSD este așteptat cu drag în tabăra național suveranistă și că Salvini vrea să își întărească rândurile grupului europarlamentar cu reprezentanții PSD, profitând inteligent de faptul că socialiștii europeni s-au distanțat de PSD și de faptul că Timmermans, candidatul socialiștilor la președinția Comisiei Europene, este un inamic declarat al Guvernului Dăncilă și al PSD-ului", scria oficiosul Kremlinului pe 16 februarie.

Două zile mai târziu, G4Media.ro cita surse social-democrate, potrivit cărora PSD negociază intrarea în grupul suveraniștilor, după ce Matteo Salvini a trimis o scrisoare în care invită Partidul Social-Democrat la o colaborare mai strânsă. 

O eventuală ieșire din Partidul Socialiștilor Europeni pare să depindă de rezultatul alegerilor din 26 mai. În caz că socialiștii vor rămâne în continuare un grup relevant, iar populiștii lui Salvini nu vor performa, este puțin probabil că PSD va ieși din PES, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Chestionat de publicația citată, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informațiile referitoare la negocierile PSD cu liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini.