Președintele dreptei franceze Les Républicains (LR), Éric Ciotti, a anunțat marți că își va uni forțele cu Rassemblement National (RN) - extrema dreaptă, pentru alegerile legislative. Colegii lui din partid îi cer demisia.

Ciotti a anunțat la televiziunea națională TFI că a acceptat oferta făcută de Jordan Bardella, Marine Le Pen și Rassemblement National (RN) ca Les Républicains să se alieze cu extrema dreaptă pentru alegerile legislative anticipate din 30 iunie și 7 iulie.

”Mi-am asumat responsabilitatea într-un moment foarte greu și grav […] Țara se așteaptă la acțiuni din partea dreptei. Avem nevoie de o alianță”, a declarat el.

”Răspunzând acestui apel la unitate, Éric Ciotti alege interesele francezilor în detrimentul celor ale partidelor noastre”, l-a felicitat Jordan Bardella pe X.

Dar anunțul lui Ciotti a fost condamnat rapid de mai mulți membri ai Les Républicains, care nu au fost de acord cu el.

RN a refuzat o alianță cu cel de-al doilea partid de extremă dreapta Reconquête!, prin urmare o mare coaliție de dreapta este departe de a fi garantată.

După ce președintele francez Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională duminică seara, după victoria zdrobitoare a Rassemblement National (31,5%) la alegerile europene, lidera lor, Marine Le Pen, a propus rapid ca oponenții săi să se alieze pentru a forma o majoritate în Parlamentul francez. 

Salvarea dreptei

Cu posibilitatea ca extrema-dreapta să ajungă la putere și să preia controlul asupra Adunării Naționale, Ciotti și-a justificat apelul la o alianță cu FN, pentru ”menținerea unui grup puternic în Adunarea Națională”.

În prezent, în Camera inferioară a Parlamentului sunt 61 de membri ai LR, dar candidatul principal al partidului, François-Xavier Bellamy, a avut rezultate slabe la alegerile europene (7,2% din voturi), confirmând și mai mult căderea partidului.

Potrivit negocierilor dintre Ciotti și RN, candidații LR care optează pentru o alianță cu extrema dreapta nu vor avea opoziție în circumscripțiile unde candidează.

Cele două părți ar conveni asupra unui fel de program comun

Dezbinare în partidul de dreapta Les Republicans

Anunțul lui Ciotti a stârnit o reacție puternică din interiorul propriei sale tabere.

Gérard Larcher, președintele Senatului francez, a spus pe X că Ciotti ”nu mai poate prezida mișcarea [noastră] și trebuie să-și renunțe la mandatul său de președinte”.

Olivier Marleix, președintele grupului Les Républicains din Adunarea Națională Franceză, a aprobat această opinie, explicând că ”toate comentariile lui Eric Ciotti sunt numai ale lui” și cerându-i să ”demisioneze din funcția de președinte al LR”.

Laurent Wauquiez, președintele LR în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, și-a anunțat marți candidatura pentru alegerile legislative din Haute-Loire, unde RN a câștigat clar duminică. El a denunțat ”trădarea” fostului său aliat și nevoia de a crea ”un pol de stabilitate”.

Într-o declarație comună, senatorii republicani și-au afirmat ”independența” atât față de Renaissance, cât și față de RN. Reacționând rapid, ministrul Economiei Bruno Le Maire a cerut respectarea tuturor aleșilor și activiștilor LR care ”refuză să colaboreze”.

Deocamdată, Ciotti este președintele unui partid în ruine, în ciuda explicației sale că ”ceea ce contează sunt militanții”. Rămâne de văzut pe cine vor vota susținătorii republicani.

Intenția lui Cotti a fost criticată dur și de președintele Emmanuel Macron.

”Măștile au căzut și bătălia valorilor iese la iveală”, a declarat el.