Președintele american, Donald Trump, și președintele rus, Vladimir Putin, au convenit, marți, într-o conversație telefonică, asupra unui armistițiu de 30 de zile limitat la loviturile asupra infrastructurii energetice, notează „France 24” (Franța).

La scurt timp după încheierea convorbirii dintre Vladimir Putin și Donald Trump, în capitala Ucrainei au sunat sirenele de alarmă și s-au auzit explozii. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că țara sa a fost ținta unor noi atacuri rusești, marți, 18 martie, care au vizat în special un spital.

„Din păcate, există lovituri și în special împotriva infrastructurii civile”, a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Telegram în cursul nopții. Liderul a raportat în special o „lovitură directă a unei drone Shahed (proiectată de Iran) asupra unui spital din Sumy”, în nordul țării, și alte atacuri, inclusiv la Kiev.

La rândul său, și Moscova a semnalat atacuri. Autoritățile din sudul regiunii Krasnodar au declarat că un atac cu dronă ucraineană a provocat un mic incendiu la un depozit de petrol din apropierea satului Kavkazskaia, fără a face răniți.

Agenția rusă a aviației civile a declarat că suspendă, din motive de securitate – fără a preciza care anume - zborurile de pe aeroporturile Kazan, Nijni Novgorod și Nijnekamsk, toate situate la sute de kilometri est de capitala Moscova.

„Rusia atacă infrastructura civilă”

Liderii american, Donald Trump, și președintele rus, Vladimir Putin, au convenit, într-o conversație telefonică foarte așteptată, asupra unui armistițiu limitat la infrastructura energetică, în vederea unei încetări complete a focului.

De asemenea, Vladimir Putin a acceptat schimbul a 175 de prizonieri de război cu Ucraina, miercuri.

Intervievat la Fox News în această seară, trimisul american, Steve Witkoff, a arătat că Washingtonul dorește ca acest armistițiu de 30 de zile, care încă trebuie să fie acceptat de Kiev, să acopere și „infrastructura în general”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care nu este implicat în discuțiile dintre SUA și Rusia, a declarat că „Putin a respins de fapt (marți) propunerea de încetare totală a focului”.

„Tocmai aceste atacuri nocturne ale Rusiei ne distrug energia, infrastructura și viața normală a ucrainenilor. Iar faptul că această seară nu a făcut excepție arată că trebuie să continuăm să facem presiune asupra Rusiei de dragul păcii”, a subliniat președintele Zelenski pe rețelele de socializare.

„Rusia atacă infrastructura civilă și oamenii – chiar acum”, a scris Andri Iermak, secretarul general al președinției ucrainene, pe Telegram.

Trump recunoaște negocieri „dificile” cu Putin

Într-un interviu la Fox News, Donald Trump a recunoscut că negocierile cu omologul său rus sunt „dificile”. „Rusia are avantaj, după cum știți”, a spus el.

Liderii american și rus au convenit să înceapă „imediat” negocierile, care vor avea loc în Orientul Mijlociu, cu privire la încetarea treptată a ostilităților declanșate în februarie 2022 de invazia rusă, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Moscova a vorbit despre un schimb de opinii ”detaliat și sincer”.

Cei doi lideri au convenit asupra unui armistițiu în Ucraina, limitat la infrastructura energetică.

„Am convenit o încetare imediată a focului asupra siturilor energetice și a infrastructurii, înțelegând că vom lucra rapid pentru a avea o încetare completă a focului și, în cele din urmă, un SFÂRȘIT al acestui război cu adevărat oribil”, a scris Donald Trump pe rețeaua sa Truth Social după apelul telefonic.

Convorbiri de armistițiu cu Ucraina în Arabia Saudită, duminică

Negocierile privind încetarea focului în Ucraina „vor începe duminică la Jeddah”, Arabia Saudită, a declarat marți emisarul american. Referitor la acest armistițiu limitat, ”cred că rușii au acceptat aceste două puncte. Am speranța că ucrainenii vor accepta”, a mai declarat el la Fox News.

Steve Witkoff a precizat că delegația americană în Arabia Saudită va fi condusă de secretarul de stat Marco Rubio și de consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, dar nu a precizat cine vor fi interlocutorii lor.

Volodimir Zelenski a cerut marți să cunoască „detaliile despre ce le-au oferit rușii americanilor sau ce le-au oferit americanii rușilor” ca parte a acordului de marți.

Vladimir Putin, fără a se angaja la o încetare totală a focului, ceruse înainte de întâlnire încetarea „reînarmării” Ucrainei și încetarea ajutorului occidental pentru Kiev.

Aceste condiții vizează „slăbirea” Ucrainei și arată că nu este pregătit ”să pună capăt” războiului, a acuzat Volodimir Zelenski.

Donald Trump a dat asigurări la Fox News că omologul său rus nu a cerut oprirea imediată a ajutorului occidental către Ucraina în timpul întâlnirii lor: „Nu am vorbit despre ajutor, de fapt. Nu am vorbit deloc despre ajutor”.

„Negocieri tehnice” privind o încetare a focului pe mare

Ucraina acceptase deja, sub presiunea Washingtonului, ideea unui armistițiu necondiționat de 30 de zile, respinsă de Moscova.

Cancelarul german, Olaf Scholz, și președintele francez, Emmanuel Macron, au asigurat marți Ucraina că ajutorul militar va continua.

Regatul Unit, care s-a declarat gata să trimită trupe în Ucraina odată ce pacea va fie încheiată, la fel ca Franța, a reacționat salutând „progresul” făcut ”in vederea unei încetări a focului”.

„Vom fi alături de Ucraina atâta timp cât este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va mai putea lansa niciodată o invazie ilegală”, a declarat o purtătoare de cuvânt a premierului Keir Starmer.

Pe lângă oprirea atacurilor asupra sectorului energetic, Casa Albă a menționat și „negocieri tehnice privind instituirea unei încetări a focului maritime în Marea Neagră”.

Într-un comunicat, executivul american a lăudat și „imensul avantaj” al unei ”relații bilaterale mai bune” între Statele Unite și Rusia, cu potențiale „acorduri economice uriașe”.

Relatările publicate de cele două capitale nu menționează vreo posibilă redistribuire teritorială, după ce președintele american s-a declarat gata să vorbească despre „partajare” între Ucraina și Rusia, care revendică cinci regiuni ucrainene, printre care Crimeea.

Președintele american, care a inițiat o apropiere spectaculoasă de Moscova, a validat deja mai multe revendicări ale Rusiei, considerând imposibilă menținerea integrității teritoriale a Ucrainei și apartenența acesteia la NATO.

În schimb, el a supus autoritățile ucrainene la presiuni extreme, care au culminat cu Donald Trump mustrându-l public pe președintele Volodimir Zelenski la Casa Albă.

Apoi a suspendat ajutorul militar și schimbul de informații către Kiev, restabilindu-le doar atunci când Ucraina i-a aprobat propunerea de armistițiu.

Sursa: Rador Radio România