După înfrângerea suveraniștilor polonezi, Meloni este mai aproape de o alianță cu PPE?

Tragedia din Israel a umbrit inevitabil toate celelalte știri. Altfel, nu există nicio îndoială că rezultatul alegerilor din Polonia ar fi avut ecouri foarte diferite la Roma, scrie IlSole24 Ore.
Cu siguranță că înfrângerea PiS, formațiunea condusă de Jaroslaw Kaczynski și în care militează actualul premier Mateusz Morawieck, care este principatul aliat al Giorgiei Meloni în Europa, nu îl lasă indiferent pe liderul FdI. Mai ales în vederea votului la alegerile europene din primăvara lui 2024 și a alianțelor care vor urma. În plus, sosește după eșecul partidului Vox în Spania, un alt aliat al lui Meloni la Bruxelles.
Două înfrângeri extrem de diferite – e destul să ne gândim doar că PiS se află la putere de aproape zece ani, în timp ce echipa lui Santiago Abascal a fost și rămâne în opoziție. Există însă un factor comun semnificativ: avem de-a face cu două formațiuni suveraniste și antieuropeniste care, la fel ca FdI, militează în grupul parlamentar al conservatorilor și reformiștilor.
Partidul lui Kaczynski, deși a pierdut mai multe voturi, continuă să-și mențină primul loc, numai că procentul de 35,3% obținut duminică nu este suficient pentru a ajunge la majoritatea parlamentară. Liderul polonez ținuse cont de acest lucru și din acest motiv era gata să se alieze cu extrema dreaptă a Confederației care, din păcate s-a oprit la 7%.
Alegătorii polonezi au respins așadar ipoteza unui guvern care să fie mai la dreapta decât actualul și s-au prezentat în masă la urne, recompensând Coaliția Civică (KO), formațiunea politică condusă de Donald Tusk, care s-a clasat pe locul doi, cu aproximativ 31%, dar care poate conta pe alianța cu două grupuri mai mici, ajungând astfel la o majoritate de peste 53%.
Vom vedea în următoarele săptămâni dacă și cum se va forma viitoarea alianță de guvernare. Kaczynski nu pare dispus să cedeze cu ușurință și mizează pe relația sa cu președintele polonez Andrzej Duda, care provine tot din PiS.
Dar și Tusk poate conta pe aliați importanți. Liderul Coaliției Civice este de fapt un membru important al PPE al cărui președinte a fost și el. Și aici revenim la efectele acestei situații de pe frontul italian. Până acum, Fratelli dÍtalia au negat mereu ipoteza unei apropieri de PPE. Tot de teama de a nu suporta atacurile de dreapta ale lui Salvini, care a etichetat deja campania electorală europeană drep un referendum împotriva reeditării majorității Ursula, adică o coaliție care include și socialiștii.
Meloni, deocamdată, tace. Și, pentru că de acum și până la sfârșitul anului, agenda cu Bruxelles-ul e plină ochi: de la aprobarea reformelor tocmai lansate la discuția despre noile reguli ale Pactului de Stabilitate al PNRR și, bineînțeles, MES. Ca să nu mai vorbim de dificultățile de pe frontul intern.
Echilibrele Consiliului European
Criza care s-a deschis în Orientul Mijlociu va avea efecte nu numai asupra crizei migranților, ci probabil și asupra unei reluări a creșterii prețurilor la energie, începând cu prețurile la gaze. Toate acestea în timp ce ratele dobânzilor continuă să crească, iar datoria italiană revine sub o supraveghere specială pe piețele financiare.
Înainte de a-și dezvălui cărțile și de a decide asupra viitoarelor alianțe, Meloni va evalua cu atenție consecințele.
Pornind de la echilibrele din Consiliul European unde sosirea lui Tusk, foarte probabilă în acest moment, va fi destul de relevantă.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii