Președintele sârb, Aleksandar Vucici, a promis să nu recunoască niciodată Kosovo, după ce a refuzat să semneze un pact promovat de UE care urmărea normalizarea relațiilor dintre cei doi foști inamici.

Liderii sârb și kosovar s-au întâlnit luni la Bruxelles după intense presiuni ale Uniunii Europene pentru ca ei să cadă de acord asupra unui plan care fixează cadrul unei potențiale normalizări a relațiilor și o "recunoaștere de facto" a Kosovo de către Serbia, notează LE Figaro.

În ciuda asigurărilor din partea oficialilor europeni privind aprobarea dată de cele două părți unui acord de principiu, negocierile nu au reușit, Pristina și Belgrad imputându-și reciproc răspunderea pentru impas și declarând că mai rămân de rezolvat multe puncte.

Șeful statului sârb s-a adresat marți seara opiniei publice din țara sa, declarând că el nu va recunoaște niciodată Kosovo și nu are nicio intenție să ajute acest teritoriu să intre în Națiunile Unite. "Atâta timp cât voi fi președinte, nu voi semna și nici voi accepta o recunoștere oficială sau oficioasă a Kosovo sau intrarea Kosovo în ONU", a declarat el la televiziunea sârbă. 

Următoarea întâlnire, pe 18 martie 

Serbia refuză să recunoască indepedența proclamată în 2008 de fosta sa provincie a cărei populație este în mare majoritate albaneză. De la războiul sângeros dintre rebelii independentiști albanezi și forțele sârbe, care a luat sfârșit cu bombardamentele NATO la sfârșitul anilor 1990, relațiile dintre Pristina și Belgrad s-au tensionat.

Aleksandar Vucici a declarat totuși că e gata să discute alte subiecte, dar numai dacă Kosovo acceptă crearea unei Asociații a municipiilor populate majoritar de sârbi, care ar da sârbilor din Kosovo o anumită autonomie.

"Sunt deschis la tot restul, dar nu numai pentru că acest lucru ne va ajuta să înaintăm pe calea europeană, ci și pentru că este bine pentru relațiile dintre sârbi și albanezi". Dar pentru prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, orice acord trebuie să prevadă recunoașterea sub o formă sau alta a indepedenței Kosovo. Înaintea întâlnirii de la Bruxelles, un înalt oficial european declarase că cei doi foști inamici au acceptat deja proiectul ținut secret până la publicarea lui luni seara.

O nouă întâlnire a liderilor sârb și kosovar sub auspiciile UE este programată pe 18 martie în Macedonia de Nord. Problema Kosovo rămâne obsesivă pentru o parte a celor 6,7 milioane de sârbi care consideră acest teritoriu drept leagănul național și religios al țării lor.

Kosovo are circa 120.000 de sârbi din cele 1,8 milioane de locuitori ai săi și mulți dintre ei refuză să fie loiali Pristinei, cu încurajările Belgradului. Acest lucru se întâmplă mai ales în nordul acestui teritoriu, aproape de frontiera cu Serbia, teatrul unor frecvente ciocniri și manifestații.

Sursa: RADOR