Pavel Durov "a greșit calculele", când a părăsit Rusia: în Occident este considerat nu un om al păcii, ci un "rus periculos", a scris vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe Telegram, potrivit ANSA.

"Odată, în urmă cu ceva timp, l-am întrebat pe Durov de ce nu vrea să colaboreze cu poliția în caz de infracțiuni grave", afirmă Medvedev. "Aceasta este poziția mea de principiu", a răspuns Durov. "Atunci vor fi probleme serioase în fiecare țară, i-am spus. A considerat că are cele mai mari probleme în Rusia și a plecat, obținând ulterior și permise de cetățenie/ședere în alte state. Și-a dorit să fie un "om al lumii" strălucit, care trăiește foarte bine fără patrie. "Ubi bene, ibi patria!" ("Unde mă simt bine, acolo este patria mea"). A calculat greșit. Pentru toți dușmanii noștri comuni, acum este rus și, prin urmare, imprevizibil și periculos. De sânge diferit. Cu siguranță nu este Musk sau Zuckerberg care, printre altele, colaborează activ cu FBI. Durov ar trebui să realizeze, în sfârșit, că patria nu poate fi aleasă...", a concluzionat Medvedev, comentând arestarea fondatorului Telegram în Franța.

Pavel Durov, fondatorul și CEO-ul Telegram, a fost arestat sâmbătă, în jurul orei 20:00, în timp ce cobora din avionul său privat pe Aeroportul "Le Bourget" din Paris.

Durov, franco-rus, în vârstă de 39 de ani, venea din Azerbaidjan, însoțit de garda sa de corp și de o femeie, când a fost reținut de jandarmii de la GTA (Air Transport Gendarmerie). Împotriva lui fusese emis un mandat de percheziție de către Direcția Națională a Poliției Judiciare franceze, emis în baza unei cercetări prealabile, relatează RAI News.

Justiția consideră că lipsa moderării, lipsa cooperării cu forțele de ordine și instrumentele oferite (număr de unică folosință, schimb de criptomonede etc.) fac platforma complice la activitățile ilegale care se desfășoară acolo, de la traficul de droguri la fraude. Punerea în aplicare a mandatului a fost condiționată de prezența lui Durov pe teritoriul francez.

"A greșit în seara asta. Nu știm de ce... Era doar o escală? În orice caz, a fost prins", susține la Tf1 o sursă apropiată anchetei. Durov evita, de fapt, pe cât posibil să meargă în Europa, unde compania lui se află în vizor, și avea obiceiul să călătorească în Emirate, în țările din fosta Uniune Sovietică sau în America de Sud.

"De ani de zile, Telegram a devenit platforma numărul 1 pentru criminalitatea organizată", comentează o altă sursă. Obiectivul operațiunii, explică Tf1, este dublu: pe de o parte, de a descuraja infractorii să continue să folosească Telegram pentru traficul lor, pe de altă parte de a face presiuni asupra altor țări europene pentru a crește colaborarea comună pentru combaterea conținutului online de natură teroristă, transmis prin intermediul aplicației.

Serviciul de mesagerie online lansat în 2013 de Pavel Durov și fratele său Nikolai, pe care comunicațiile sunt criptate end-to-end și al cărui sediu principal este în Dubai, a intrat în conflict cu platformele americane, criticate pentru exploatarea comercială a datelor personale.

S-a angajat să nu dezvăluie niciodată nicio informație despre utilizatorii săi. Într-unul dintre rarele sale interviuri acordate în aprilie anul trecut în Dubai, Pavel Durov a povestit cum i-a venit ideea lansării unui serviciu de mesagerie criptată, după ce a suferit multe presiuni din partea autorităților ruse pentru platforma VK, o rețea de socializare pe care o crease în țara sa, înainte de a o vinde și de a părăsi Rusia, în 2014.

Durov a spus că a încercat să se stabilească la Berlin, la Londra, la Singapore și la San Francisco înainte de a opta pentru Dubai, elogiind mediul de afaceri și "neutralitatea" de aici. În emiratul din Golf, Telegram a fost ferită de regulile guvernamentale de moderare, într-un moment în care atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite fac presiuni asupra platformelor principale pentru a elimina conținutul ilegal.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA