Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) a decis să adauge Insulele Virgine Britanice, Costa Rica, Insulele Marshall și Rusia pe lista jurisdicțiilor necooperante din punct de vedere fiscal (lista neagră).

Pe lista figurează acum 16 jurisdicții: Samoa Americană, Anguilla, Bahamas, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine SUA și Vanuatu, în timp ce Barbados, Jamaica, Macedonia de Nord și Uruguay și-au îndeplinit angajamentele și, prin urmare, ar putea fi eliminate din document deoarece îndeplinesc criteriile UE.

Hong Kong și Malaezia beneficiează de o prelungire a termenului limită pentru a finaliza reforma regimurilor lor de scutire a veniturilor din surse străine pentru câștigurile de capital, la fel și Qatarul, căruia i-a fost acordată o prelungire până la sfârșitul lunii martie, având în vedere că pentru a-și finaliza reforma la timp, a fost nevoit să se confrunte cu constrângerile reformei constituționale. Italia s-a pronunțat și ea în favoarea acestei prelungiri.

Cazul Qatar a fost discutat pe larg în cadrul reuniunilor pregătitoare ale Ecofin, din două motive: pe de o parte cazul Qatargate și de cealalată, relațiile UE-Qatar, ca furnizor alternativ de gaze rusești.