Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în trimestrul al doilea, după ce a stagnat în primele trei luni ale acestui an, dar rămâne în continuare afectată de dificultățile persistente din Germania.

Produsul Intern Brut al celor 20 de țări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2023 comparativ cu trimestrul precedent. Analiștii intervievați de Reuters prognozau o creștere de 0,2% de la un trimestru la altul. În ritm anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creștere de 0,6%, peste estimările analiștilor care mizau pe un avans de 0,5%, arată o estimare preliminară publicată luni de Eurostat, informează Reuters, conform Agerpres.

În plus, Eurostat a revizuit ușor și cifrele pentru primul trimestru, când PIB-ul zonei euro a stagnat, în condițiile în care datele inițiale vorbeau de o contracție de 0,1%, ceea ce după o primă contracție 0,1% în ultimele trei luni ale anului trecut ar fi însemnat că zona euro a intrat în recesiune tehnică.

Tot luni, Eurostat a publicat o estimare preliminară referitoare la evoluția inflației în zona euro în luna iulie. Conform acestei estimări, rata anuală a inflației în zona euro și-a continuat scăderea în luna iulie, ajungând la 5,3%, de la 5,5% în luna iunie și 6,1% în luna mai, ca urmare a unei noi scăderi a prețurilor la energie.

Cu toate acestea, ritmul de creștere a prețurilor la alimente, băuturi alcoolice și țigări continuă să rămână unul ridicat (10,8% în luna iulie, după un avans de 11,6% în luna iunie), urmate de prețurile la servicii (creștere de 5,6% în luna iulie, comparativ cu un avans de 5,4% în luna iunie) și produse industriale (5% în iulie comparativ cu 5,5% în luna iunie). În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 6,1% în luna iulie, după un declin de 5,6% în luna iunie.

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a crescut cu 6,6% în iulie, după un avans 6,8% în iunie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Chiar dacă sunt departe de ținta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, cele mai recente date Eurostat ar putea să îi ajute pe oficialii BCE care susțin că inflația din zona euro este pe o pantă clară, chiar dacă una lină, descrescătoare și în consecință gardienii euro își permit să ia o pauză cu majorarea dobânzilor, cel puțin la următoarea lor reuniune de politică monetară din luna septembrie.