Economist bulgar:E posibil să aibă loc un proces la Curtea de justiție după refuzul privind Schengen

"Rămânerea în afara spațiului Schengen nu este o veste bună în niciun caz", a declarat economistul bulgar Krasen Stancev, fondatorul Institutului pentru Economie de Piață, relatează publicația bulgară 24Chasa.
"Motivele sunt istoricul prost al Bulgariei. Când cineva este ucis la Amsterdam și procuratura bulgară refuză să coopereze, când ai rude ale premierului cu afaceri la Viena, dosarul este prost. Are loc o conversație în culise în UE. Cel mai ciudat lucru este legat de consecințele indirecte. Ele decurg din comportamentul guvernului bulgar. Când intrarea în Schengen este o prioritate și nu se întâmplă, există acțiuni neprevăzute”, a comentat el pentru postul de televiziune bTV.
Potrivit acestuia, este posibil să aibă loc un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
"Întrebarea este ce argumente sunt prezentate. Atunci când un astfel de proces ajunge la Tribunalul din Luxemburg și există informație prealabilă și anchetă, trebuie prezentate argumente. România poate arăta argumente. Bulgaria cu greu poate arăta așa ceva, dar scumpirile sunt importante. Aceastea nu sunt însă o consecință directă a costurilor de transport, ci o consecință directă a altor reglementări ale Uniunii Europene care afectează plata transportului", a adăugat Stancev.
"Micul Schengen" există din 1998 – este Acordul de Liber Schimb Central European. Când Bulgaria și România au intrat în negocieri pentru UE, s-au supus unui alt regim. Revenirea la "micul Schengen" nu va schimba nimic. "Poate exista un acord de liber schimb, dar noi oferim asta din 1998. De ce nu s-a întâmplat până acum", a comentat el.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Răzgândirea Sofiei?
Până acum, bulgarii au evitat să se alăture oficialilor români care amenință de mai mult timp cu o acțiune în fața Curții de Justiție a UE, inclusiv premierul Marcel Ciolacu făcând aluzii la un astfel de demers.
Mai mult, luna trecută, mai multe surse de la Sofia au declarat pentru EURACTIV că Bulgaria nu va juca dur cu Austria și Olanda, care îi blochează aderarea la Schengen, ci va miza pe cartea diplomației și a presiunii politice la Bruxelles pentru a depăși vetoul.
Dacă la nivel oficial, România s-a rezumat până în prezent doar la amenințări, eurodeputatul PMP/PPE a depus încă din februarie o contestație la CJUE.
Recent, și Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice a anunțat că vrea să dea în judecată Consiliul UE și Austria la CJUE, după ce Consiliul i-a comunicat decizia de a refuza cererea de repunere pe agendă a aderării la Schengen.
Comentarii