Elon Musk a pus joi seara în scenă un bizar teatru politic, transmițând pe platforma X o discuție cu lidera celui mai mare partid de extremă dreaptă din Germania, Alternativa pentru Germania (AfD).

Cât de ciudat a fost? Chiar și cei mai radicali susținători care au urmărit în direct mult-așteptatul livestream s-au plictisit.

"Vorbiți despre remigrație, pentru numele lui Dumnezeu", a scris cineva exasperat în comentarii, în timp ce Musk și lidera AfD, Alice Weidel, au dat-o în discuții lungi despre univers.

Atât Musk, cât și Weidel au tot promovat evenimentul după susținerea controversată de către miliardarul originar din Africa de Sud a partidului de extremă dreaptă în decembrie, anul trecut.

Sprijinul lui Musk pentru AfD pe X înainte de alegerile din februarie a alimentat speculațiile că livestream-ul ar putea încălca regulile europene pentru publicitate electorală pe platformele de social media.

În perioada premergătoare transmisiunii live, oficialii europeni, inclusiv ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, au adus în discție o interdicție totală a X. Două mari sindicate germane, precum și Curtea Constituțională germană au anunțat joi că renunță la platformă. Sindicatele au acuzat X că răspândește dezinformarea și că este "nedemocratică", acuzații pe care Musk le respinge.

Weidel, pe care Musk a a prezentat-o ​​drept "candidatul principal pentru a guverna Germania" (o născocire completă, având în vedere că partidul ei este cu peste 10 puncte în spatele creștin-democraților), s-a chinuit vizibil să-și transmită mesajul în engleză.

Ea s-a chinuit în mod repetat să-și găsească cuvintele, iar la un moment dat chiar a cerut unui consilier termenul corect pentru "naționalizare". La un moment dat, s-a referit în mod eronat la liderul creștin-democrat Friedrich Merz, favoritul alegerilor, drept "colegul ei".

Engleza ei de lemn a fost întâmpinată cu dispreț în comentarii: "Engleza ei este groaznică...”

Lidera AfD a trecut rapid la enumerarea punctelor ei standard de discuție – de la revigorarea energiei nucleare în Germania până la combaterea constrângerilor privind libertatea de exprimare.

Pe lângă afirmația bizară și complet falsă, conform căreia Hitler a fost comunist, Weidel abia a atins cele mai controversate subiecte, inclusiv angajamentul partidului său de a scoate Germania din UE și opiniile dure asupra migrației.

Ea a părut a se simți cel mai confortabil atunci când a jucat rolul de lingușitoare.

"Cred că feedbackul critic este un cadou", a intervenit Musk la un moment dat.

"Da", a răspuns Weidel.

"Da, da, da", a spus miliardarul.

Fluxul live a demonstrat o lipsă pronunțată de sincronizare și familiaritate între cei doi, ducând adesea la tăceri incomode.

La început, Musk i-a pronunțat greșit numele, apoi a lăudat sistemul de învățământ din Germania – imediat după ce Weidel l-a criticat.

După o oră extrem de lungă, Musk s-a lansat într-un monolog extins despre viziunile sale privind explorarea și filozofia spațiului. Ea a rămas tăcută, cu excepția unor exclamații de uimire, clar fericită că nu mai trebuia să vorbească engleză.

"Wow", a spus ea în mod repetat.

"Nu știu acum [cum] să continui", a recunoscut ea. "Aceste cuvinte sunt atât de frumoase".