Elveția a fost reclamată de asociația "Vârstnicii pentru protecția climei", care reunește 2.500 de elvețience în vârstă de 73 de ani în medie, relatează Le Figaro.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți pentru prima dată un stat, Elveția, pentru încălcarea Convenției privind drepturile omului, dând dreptate unei asociații de femei în vârstă care a atacat inacțiunea țării față de schimbarea climei.

Este prima dată când Curtea, care veghează la aplicarea Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului, condamnă un stat pentru lipsa de inițiative de combatere a schimbărilor climatice.

CEDO, cu sediul la Strasbourg, a declarat cu o majoritate de 16 voturi la unu că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția privind drepturile omului și, în unanimitate, încălcarea articolului 6, referitor la accesul la o instanță.

Curtea afirmă astfel că articolul 8 consacră dreptul la o protecție efectivă, de către autoritățile statului, împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții.

Aceasta este o decizie fără precedent: este prima dată când CEDO condamnă un stat pentru că nu a implementat suficiente măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cereri colective și individuale 

Cazul a fost introdus de "Vârstnicii pentru protecția climei" (2.500 de femei elvețiene în vârstă de 73 de ani în medie) și patru dintre membrii săi care au formulat și cereri individuale. Curtea a considerat că asociația este autorizată să acționeze în justiție în numele persoanelor care ar putea pretinde că le sunt amenințate condițiile de viață și sănătatea de schimbările climatice.

În schimb, pentru cele patru reclamante individuale, Curtea a apreciat că acestea nu îndeplinesc criteriile referitoare la statutul victimelor și, prin urmare, a declarat cererile lor inadmisibile.

CEDO s-a pronunțat marți, pentru prima dată, în trei cazuri separate legate de schimbările climatice. În celelalte două cazuri, ea a declarat inadmisibile cererile formulate de tinerii portughezi împotriva Portugaliei și a altor 31 de țări precum și pe cea a unui fost primar ecologist din nordul Franței împotriva statului.

Această decizie "este doar începutul în ceea ce privește litigiile climatice", a salutat activista suedeză pentru climă Greta Thunberg.

"Acesta este doar începutul când vine vorba de litigiile climatice: în întreaga lume, din ce în ce mai mulți oameni își trimit guvernele în instanță pentru a le trage la răspundere pentru acțiunile lor. În niciun caz nu trebuie să dăm înapoi, trebuie să luptăm și mai tare pentru că acesta este doar începutul", a declarat tânăra la Strasbourg după ședința istorică a CEDO.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA