Elveția și Italia convin să își redefinească granița în Alpi din cauza topirii ghețarilor
Elveția și Italia vor efectua o „rectificare minoră” a secțiunii frontierei lor comune care trece prin Alpii elvețieni din cauza topirii considerabile a ghețarilor aflați în acea regiune, după cum a raportat guvernul elvețian, anunță 20 Minutos.
Astfel, o parte din zona afectată este situată sub vârful alpin Matterhorn. Este unul dintre cei mai înalți munți din Europa și se întinde între regiunea elvețiană Valais și Valea Aosta din Italia, unde există stațiuni de schi cunoscute de ambele părți ale graniței.
Executivul elvețian și-a dat aprobarea oficială pentru această modificare și a anunțat că va semna convenția corespunzătoare, care va trebui să fie semnată și de Italia.
Aproape toți ghețarii din Groenlanda s-au micșorat sau s-au retras în ultimele decenii, iar acest fapt a dus la o accelerare a creșterii nivelului mării și a impactului climatic în întreaga lume.
În zonele montane înalte, întinderi mari ale graniței italo-elvețiane sunt determinate de bazinul hidrografic reprezentat de linia de creastă a ghețarilor, a câmpurilor de zăpadă și zăpezilor veșnice. Pe măsură ce ghețarii se topesc, aceste elemente naturale se schimbă și redefinesc granița națională, au explicat autoritățile.
Prin acest acord, ambele țări speră să stabilească ce zone naturale sunt responsabile pentru menținerea lor, fapt care are o importanță deosebită în fața accelerării topirii cauzate de încălzirea globală.
Executivul elvețian a asigurat că procesul de aprobare pentru semnarea acordului este în desfășurare și în Italia, dar realitatea este că modificările exacte la frontieră nu sunt încă definite și vor fi implementate odată ce acordul va fi semnat de ambele părți.
Potrivit statisticilor Academiei Elvețiene de Științe Naturale, ghețarii alpini din Elveția au pierdut anul trecut 4% din volum, a doua cea mai mare pierdere din istorie doar după recordul de 6% înregistrat în 2022.
Elveția se teme că va pierde până la 90% din aceste mase înghețate până la sfârșitul secolului din cauza schimbărilor climatice. Până acum o sută de ani, Elveția avea peste 4.000 de ghețari pe teritoriul său, dar un sfert dintre aceștia au dispărut complet.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii