Irlandeza Emily O’Reilly a fost realeasă miercuri prin vot secret ca Ombudsman European pentru legislatura 2019-2024.

Ombudsmanul European efectuează anchete în cazurile de administrare defectuoasă de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile UE, acționând din proprie inițiativă sau pe baza plângerilor venite de la cetățenii UE.

Emily O’Reilly a fost realeasă în urma a trei runde de vot. O’Reilly este fostă jurnalistă și a fost, timp de zece ani, prima femeie numită în funcția de mediator în Irlanda, înainte să fie aleasă Ombudsman European în 2013.

Patru candidați, Giuseppe Fortunato (Italia), Julia Laffranque (Estonia), Emily O’Reilly (Irlanda) și Cecilia Wikström (Suedia), au participat la cea de-a doua rundă de vot, în urma retragerii lui Nils Muižnieks’ (Letonia). În cea de-a treia rundă de vot, deputații au ales între Emily O’Reilly și Julia Laffranque, candidatele care au obținut cele mai multe voturi conform regulamentului.

Cu ocazia audierii publice care a avut loc pe 3 decembrie în Comisia pentru petiții, Emily O’Reilly s-a angajat să continue eforturile pentru a face din administrația UE un model de urmat pentru întreaga UE, punând cetățenii și drepturile lor în centrul acțiunilor sale.

„Administrația UE are nevoie de recâștigarea încrederii cetățenilor săi. Cred că această încredere poate fi obținută prin creșterea responsabilității și transparenței instituțiilor. Doar atunci când vedeți cum se ia o decizie, puteți începe să înțelegeți de ce a fost luată și abia atunci se ivește încrederea ”, a spus ea deputaților pe 3 decembrie.