Baroneasa Nicholson avertizeaza asupra pericolului ca euforia raportului de tara, care marcheaza puncte pentru PSD, sa orbeasca viitorul guvern.

Baroneasa Emma Nicholson, deputat european, avertizeaza intr-un articol publicat in revista Parlamentului European, asupra pericolului ca euforia raportului de tara care marcheaza cateva puncte importante pentru guvernarea PSD sa-i orbeasca pe politicienii care vor veni la guvernare dupa alegerile din noiembrie. Sunt cateva progrese, recunoaste baroneasa, dar mai sunt multe de facut. Mult prea multe pentru o perioada atat de scurta.

Emma Nicholson subliniaza faptul ca, dupa raportul de tara, Romania a inceput sa vada lumina de la capatul tunelului. Clasa politica are motive sa se simta mult mai sigura.

Desi raportul vorbeste si despre dificultati in incheierea capitolelor referitoare la Justitie si afaceri interne, mediu sau concurenta, politicienii de la Bucuresti au mari sperante ca vor obtine o incheiere a capitolelor pe baze politice in decembrie acest an, cu perspectiva ca in ianuarie 2007 sa-si faca o intrare triumfala in Uniunea Europeana, spune baroneasa Emma Nicholson.

Unii parlamentari considera ca nu este inteleapta aceasta inchidere artificiala a capitolelor de negociere, ca graba ar putea produce mai mult rau decat bine.

Baroaneasa Nicholson spune ca politicienii romani ar trebui sa fie nelinistiti din cu totul alte motive. Mai este inca atat de mult de facut, scrie ea, si numai trei ani in care trebuie duse la bun sfarsit. Esecul negocierilor ar putea avea efecte dezastruoase.

Regulile economiei de piata apasa nu doar pe politicieni, ci si pe umerii romanilor obisnuiti, iar poporul roman nu este pregatit pentru provocarile europene. Ar putea sa nu fie gata niciodata, dar poiticienii romani din toate partidele trebuie sa se pregateasca pentru cativa ani de explicatii daca doresc sa conserve increderea electoratului in decizia politica de a intra in Uniunea Europeana.

Este, de asemenea, necesar pentru orice guvern sa explice si sa planifice destinele celor ale caror profesiuni nu vor mai avea cautare. De pilda, spunea baroneasa, numarul celor care lucreaza in agricultura trebuie sa scada de 45 la suta, la 15-20 la suta. Efectele sociale si personale ale acestei reduceri a populatiei active din mediul rural trebuie pregatite din timp, pentru ca pot lua o intorsatura pe care nici statul si nici cei afectati nu o pot prevedea. Oricine vine la putere dupa alegeri, spunea baroneasa, are totul de facut.

Sursa: BBC

Link:

Paginile cu articolul "The time has come" al baronesei din The Parliament Magazine (.pdf)