Președintele francez Emmanuel Macron se va afla duminică, de Ziua Europei, la Strasbourg pentru lansarea oficială a Conferinței privind viitorul Europei, o amplă consultare a cetățenilor europeni cu privire la proiectul UE pentru următorii zece ani.

Șeful statului francez - pionier al acestui demers în 2018 - intenționează să îl transforme într-un eveniment politic local și național, organizând în septembrie, în fiecare dintre cele 18 regiuni franceze, "consultări cetățenești" ale francezilor, prin tragere la sorți, a indicat Președinția franceză.

Acestea ar urma să fie organizate în mai multe weekend-uri în septembrie și vor reuni aproximativ 50 de persoane, care vor trebui să formuleze propuneri cu privire la viitorul Europei. Modelul amintește de cel al Convenției cetățenești privind clima, inițiativă pe care șeful statului francez a organizat-o pentru a reînnoi viața politică, menționează AFP, preluată de Agerpres.

Un rezumat național al concluziilor acestor consultări îi va fi remis președintelui pentru a constitui contribuția franceză la Conferință. În același timp, Parisul intenționează să organizeze "o consultare specifică adresată tinerilor francezi pentru a-și exprima așteptările cu privire la Europa", a spus președinția.

Începând din 19 aprilie, cetățenii europeni se pot exprima și pe o platformă online în 24 de limbi înființată de UE pentru ca aceștia să "prezinte în ce fel de Europă" doresc să trăiască.