Guvernul de la Roma a ajuns la un acord privind legalizarea muncitorilor străini, un important punct de disensiune în rândul coaliției, dar disputele privind migrația în interiorul UE nu este deloc limitată doar la Italia.

Problema lucrătorilor din Bulgaria, România și alte state estice a creat puternice dispute în cadrul coaliției de guvernare din Italia, în contextul în care populiștii din Mișcarea Cinci Stele s-au opus intrării în legalitate a imigranților ilegali, o decizie contestată și de partidul de extremă dreapta Liga Nordului, fostul partener de guvernare al 5 Stele.

De cealaltă parte, ministrul agriculturii, Teresa Bellanova, a susținut că este nevoie de o măsură pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în agricultură cauzată de epidemia de coronavirus și pentru a-i ajuta pe lucrătorii ilegali în fața riscului de exploatare.

Italia se bazează pe lucrători sezonieri din România, Bulgaria și din alte țări ale Europei de Est pentru a putea culege fructele din legumele din fermele sale, dar acești lucrători nu mai pot veni din cauza restricțiilor de călătorie, notează Agerpres.

Săptămâna trecută, Teresa Bellanova a amenințat cu demisia dacă guvernul nu reglementează situația a peste 600.000 de migranți ilegali care lucrează în fermele italiene.

Potrivit partidului centrist din care face parte Bellanova, Italia Viva, acești migranți riscă să fie exploatați de organizații criminale dacă statul nu le oferă recunoaștere legală, o poziție susținută și de celelalte partide de stânga din coaliția de guvernare - Partidul Democrat și Liberi e Uguali, scrie EURACTIV.com.

Mișcarea 5 Stele nu a fost de acord cu o legalizare în masă, dar ministrul economiei, Roberto Gualtieri, a negat luni că ar fi vorba de tensiuni în coaliție, ci doar e nevoie de o perfectare a textului legislativ. 

El a menționat că legalizarea unei părți a imigranților ilegali ar fi utilă nu doar pentru a acoperi deficitul de forță de muncă, dar și pentru a scoate astfel la lumină venituri nedeclarate.

Odată cu restricțiile de circulație și cu blocajele la frontiere, lucrătorii europeni care înainte veneau în Italia pentru a munci ca zilieri în agricultură, majoritatea români, bulgari și polonezi, nu mai pot călători, astfel că sectorul agricol italian se confruntă cu riscul unei penurii de forță de muncă în plin sezon de recoltare.

Ministrul muncii a spus că a încercat să organizeze coridoare speciale pentru lucrătorii sezonieri străini, dar că „oamenii nu mai sunt dispuși să vină” în Italia. Teresa Bellanova, fostă membră a Federației naționale sindicale a lucrătorilor agricoli, a susținut puternic această legalizare, limitată la lucrătorii din agricultură, menajere și personalul de îngrijire, dar de care ar putea beneficia sute de mii de oameni. Această legalizare ar urma să constituie o parte a unui decret mult întârziat cu privire la măsuri de stimulare în valoare de 55 de miliarde de euro pentru susținerea economiei Italiei afectată de epidemie.

Pe de altă parte, Franța continuă să nu permită accesul lucrătorilor sezonieri pe teritoriul său. În contextul relaxării unor restricții impuse pentru a limita răspândirea epidemiei, autoritățile franceze au anunțat că vor fi introduse anumite derogări suplimentare pentru a permite trecerea frontierei între Franța și țările UE, în perioada următoare, dar accesul lucrătorilor detașați și sezonieri nu este permis în Franța, a anunțat Ambasada României la Paris.

EURACTIV a scris despre grupuri de muncitori sezonieri din Bulgaria care au fost întoarse de pe aeroport de autoritățile franceze.

Comisia Europeană a spus că lucrătorilor sezonieri trebuie să li se permită libertatea de mișcare peste granițele interne, în ciuda măsurilor de urgență pentru coronavirus și a publicat, încă din 30 aprilie, linii directoare pentru a asigura circulația lucrătorilor critici, însă acestea nu se aplică și muncitorilor sezonieri.

Totuși, Comisia a solicitat statelor membre să facă schimb de informații cu privire la diferitele nevoi ale acestora la nivel tehnic și să stabilească proceduri specifice pentru a asigura o trecere ușoară a frontierei pentru lucrătorii sezonieri, în special cei din sectorul agricol, în scopul de a răspunde deficitelor de forță de muncă rezultate în urma crizei.

De cealaltă parte, România militează pentru o protecție mai bună a drepturilor muncitorilor sezonieri, după publicarea unor informații legate de condițiile în care sunt tratați muncitorii români plecați la cules de sparanghel în Germania.