Erasmus+: Lansarea primelor cereri de propuneri din cadrul noului program de lucru
Comisia Europeană a adoptat joi primul program de lucru anual Erasmus+ din perioada 2021-2027.
Cu un buget de 26,2 miliarde de euro (comparativ cu 14,7 miliarde de euro alocate pentru perioada 2014-2020), completat cu 2,2 miliarde de euro din instrumentele externe ale UE, noul program revizuit va finanța proiecte de mobilitate în scopul învățării și de cooperare transfrontalieră de care vor beneficia 10 milioane de europeni de toate vârstele și din toate mediile sociale.
Scopul său este de a favoriza și mai mult incluziunea și de a sprijini dubla tranziție ecologică și digitală, în conformitate cu prevederile Spațiului european al educației.
Erasmus+ va sprijini, de asemenea, reziliența sistemelor de educație și de formare în contextul pandemiei.
Programul de lucru anual adoptat astăzi pregătește calea pentru primele cereri de propuneri din cadrul noului program Erasmus+, publicat tot astăzi. Orice organism public sau privat care își desfășoară activitatea în domeniile educației, formării, tineretului și sportului poate solicita finanțare cu sprijinul agențiilor naționale Erasmus+, prezente în toate statele membre ale UE și în toate țările terțe asociate la program.
Noul program Erasmus+ oferă oportunități de efectuare a unor perioade de studiu în străinătate, a unor stagii, ucenicii și schimburi de personal în toate domeniile educației, formării, tineretului și sportului.
El este deschis școlarilor, studenților din învățământul superior, elevilor din învățământul profesional, cursanților adulți, schimburilor de tineri, lucrătorilor de tineret și antrenorilor sportivi.
Pe lângă proiectele de mobilitate, care reprezintă 70 % din buget, noul program Erasmus+ investește și în proiecte de cooperare transfrontalieră.
Acestea pot fi realizate între instituții de învățământ superior (de exemplu, Inițiativa privind universitățile europene), între școli, între instituții de educație și formare a cadrelor didactice (de exemplu, academiile Erasmus+ pentru cadrele didactice), între centre de învățământ pentru adulți, între organizații de tineret și sport, între furnizori de educație și formare profesională (de exemplu, centrele de excelență profesională) și între alți actori din domeniul educației.
Principalele caracteristici ale programului Erasmus+ pentru perioada 2021-2027 sunt Erasmus+ favorabil incluziunii, Erasmus+ digital, Erasmus+ ecologic și Erasmus+ pentru tineri.
Comentarii