Emmanuel Macron a lansat miercuri, la Berlin, un semnal de alarmă, avertizând că modul în care gândesc statele membre UE trebuie să se schimbe urgent, astfel încât blocul să poată face față concurenței SUA și Chinei.

"Dacă continuăm cu modelul nostru [vechi] de creștere, suntem terminați în trei-patru ani".

Abordarea UE în ceea ce privește creșterea economică și comerțul internațional nu mai este potrivită scopului, a spus Macron la conferința Berlin Global Dialogue, adăugând că UE riscă să devină un jucător irelevant pe piețele internaționale și o simplă "zonă de ajustare pentru producția în exces" atât din ​​China, cât și din SUA.

"Dacă continuăm cu modelul nostru [vechi] de creștere, vom fi depășiți în trei, patru ani", a spus șeful statului francez.

"Cred cu adevărat că suntem în pericol", a adăugat el, subliniind faptul că creșterea economică a UE a fost puternic dependentă de "exporturile industriei auto în China, energie la preț redus [cu] gaz rusesc [și] apărare sub umbrela SUA".

Macron a îndemnat UE să "se trezească" și să își "reseteze" operațiunile.

Afirmațiile lui Macron vin pe fondul publicării recente a raportului Draghi privind competitivitatea europeană, care avertizează despre "o agonie lentă" dacă Uniunea nu se trezește.

Ele au fost făcute în aceeași zi în care fostul prim-ministru italian Enrico Letta, care a scris și un raport cheie privind susținerea economiei UE în aprilie, a avertizat că blocul a devenit o "colonie" a SUA, cel puțin în ceea ce privește dependențele din sectorul financiar.

În timp ce liderul francez și-a prezentat anterior viziunea europeană în două discursuri cheie la Sorbona în 2017 și în aprilie anul acesta, el a adăugat miercuri o nuanță de urgență, solicitând o "agenda de concurență echitabilă".

Această agendă include o utilizare mai extinsă a instrumentelor de securitate economică pentru a preveni practicile comerciale neloiale, aprofundarea pieței unice pentru a permite o piață a energiei mai integrată și o finanțare publică și privată mai extinsă.

Macron a susținut, de asemenea, că Europa ar trebui să devină mai strategică "în condițiile în care atât SUA, cât și China nu respectă regulile [comerțului]", un discurs care seamănă cu unul susținut de Draghi în aprilie.

Acest lucru nu ar echivala cu protecționism, a spus Macron, ci mai degrabă cu "restabilirea" unor condiții de concurență echitabile.

Agenda sugerată de Macron ar fi promovată printr-un "șoc de simplificare" cu sferă largă care implică o reducere a sarcinii de reglementare, a spus el.

Macron și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a prelua lupta la nivel european, unde agenda privind reforma este cea mai urgentă – mai degrabă decât să se concentreze pe peisajul politic intern tensionat pe care a trebuit să-l gestioneze în ultimele luni.

"Este deja prea târziu, să fiu sincer”, a spus el. "Trebuie să realizăm reformele".

Dezacorduri franco-germane cu privire la tarifele pentru vehicule electrice și Mercosur

În același timp, Macron a recunoscut că persistă dezacorduri între Paris și Berlin cu privire la dosarele prioritare cheie, inclusiv creșterea tarifelor UE care vizează industria vehiculelor electrice din China și acordul comercial UE-Mercosur.

Macron a subliniat că subvențiile chineze acordate industriei sale de automobile deformează piețele și creează concurență neloială, îndemnând Comisia Europeană să își îndoiască mușchii în numele credibilității.

"Vrei să fii un continent consumator sau un continent producător?", a întrebat el la Berlin, citând exemplele industriei europene a panourilor solare, care s-a redus puternic în ultimii ani din cauza concurenței acerbe din partea Chinei.

În același sens, el a confirmat că Franța nu va susține un acord cu drepturi depline UE-Mercosur în forma actuală, punând la îndoială respectarea de către președintele argentinian Javier Milei și alți membri ai blocului Mercosur a obiectivelor Acordului de la Paris.

Coroborând pozițiile opuse privind tarifele pentru vehiculele electrice și negocierile cu Mercosur, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar german pentru liber schimb al liberalilor din FDP - partid aflat în coaliția de guvernare - Carl-Julius Cronenberg a declarat miercuri pentru Euractiv că, "dacă majoritatea statelor UE doresc tarife mai mari împotriva Chinei, în compensație trebuie aprobat acordul de liber schimb Mercosur".

Germania, a cărei industrie auto are legături economice strânse cu China, s-a opus impunerii de tarife UE asupra vehiculelor electrice fabricate în China și este de așteptat să se abțină la votul de vineri din Consiliu.

"Oricine restricționează comerțul liber cu bariere tarifare trebuie cel puțin să permită diversificarea economiei", a spus Cronenberg.

"Tarifele mai mari și o renunțare la acordul Mercosur ar fi cel mai rău din ambele lumi", a spus el, îndemnându-l pe cancelarul german Olaf Scholz "să finalizeze un astfel de acord”.

Scholz a cerut miercuri încheierea rapidă a acordului, menționând că țări precum Spania și Italia sunt, de asemenea, dornice să-l finalizeze.

"Avem nevoie de pragmatism și flexibilitate din partea tuturor în faza finală a negocierilor, deoarece acordul Mercosur este esențial pentru diversificarea și consolidarea rezistenței economiei noastre", a spus el la Berlin, într-un discurs susținut în fața membrilor unei asociații de comerți - BGA.

Negocierile pentru Acordul Mercosur au început în 1999. 

Un acord de principiu între UE și  Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay a fost încheiat în 2019, deși nu a fost niciodată ratificat. Implicând o populație de peste 780 de milioane de oameni, acordul ar elimina aproximativ 93% din tarifele UE, devenind cel mai mare acord comercial al UE până în prezent în ceea ce privește reducerea tarifelor.

Ultimele afirmații ale președintelui Macron - precedate de obiecții la fel de puternice ale noului premier Michel Barnier în septembrie - contrastează cu cele ale cancelarului german Olaf Scholz.

Macron a părut, de asemenea, să năruiască speranțele germane de a accepta un acord mai limitat cu Mercosur, care ar necesita doar o majoritate calificată în Consiliul European pentru a trece, preferabilă unei ratificări naționale - o opțiune pentru care industria auto germană a insistat în mod activ.