Eugen Tomac cere Comisiei să reclame Consiliul UE la Curtea de Justiție a UE în cazul Schengen

Eurodeputatul PMP susține că veto-ul Austriei trebuie anulat de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
"Am solicitat astăzi, oficial, Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a apăra principiile și valorile evocate în Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene", a anunțat Eugen Tomac.
"României și cetățenilor ei le sunt încălcate drepturi fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea de circulație a persoanelor și libertatea de circulație a bunurilor. Prin urmare, Comisia Europeană are obligația să acționeze spre a aplica litera și spiritul legii", a spus eurodeputatul PMP/PPE.
Soluția apelului la Curtea de Justiție a UE (CJUE) a fost vehiculată și înainte de votul din Consiliul JAI din 8 decembrie.
În cadrul unei dezbateri din PE privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, desfășurată pe 5 octombrie, europarlamentarul PSD Victor Negrescu s-a declarat pregătit să apere dreptul românilor de a face parte din spațiul Schengen, la Curtea de Justiție a UE, solicitând în acest sens sprijinul celorlalți eurodeputați, în cazul în care o decizie privind aderarea nu va fi adoptată în acest an.
Eugen Tomac a declarat la începutul acestei luni că Austria a adoptat în urmă cu 4 ani o decizie prin care cetățenii români au fost discriminați prin refuzul autorităților de a acorda copiilor români alocații indexate conform prevederilor legislației europene.
"Astfel, copiii români primeau valoarea alocației din țara de naștere, și nu cea prevăzută în Austria. Aceasta măsură discriminatorie am adus-o la cunoștința Comisiei Europene în martie 2020. Comisia Europeană a trimis Guvernul Austriei în fața Curții de Justiție a UE în mai 2020. Pe 16 iunie 2020, CJUE a decis că Austria a încălcat dreptul european când a tăiat alocațiile copiilor proveniți din România și alte state est-europene. A obligat astfel Guvernul austriac să respecte Regulamentul privind libera circulație a lucrătorului în cadrul Uniunii Europene. De asemenea, să plătească integral sumele neindexate pentru copii afectați de măsura privind tăierea indemnizație de copil”, a explicat Tomac, potrivit Agerpres.
Parlamentul European va debate marți după-amiază votul din Consiliul JAI. Propunerea dezbaterii a venit de la cele mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European: PPE, S&D și RENEW.
Comentarii