Accizele la combustibili vor creste in Romania mai repede decat in UE / Ajutoarele UE, tinte ale unor fraude sporite / Granitele cu Republica Moldova si Marea Neagra - cele mai sigure / Imagini dintr-o "Romanie" mai apropiata de Congo decat de UE

La finele saptamanii trecute, Romania a inchis capitolul de negociere cu UE privind impozitarea, in aceeasi zi in care a redeschis acest capitol. Motivul reluarii negocierilor il constituie aparitia a doua directive europene in 2003 - dupa ce negocierile in domeniu fuserera deja incheiate, privind accizele la combustibili si impozitarea dobanzilor si redeventelor. Ultimele modificari aduse capitolului Impozitare vor insemna insa o gaura in plus in buzunarele romanilor. Astfel, perioadele de tranzitie obtinute de Romania pentru aplicarea unor taxe mai mari sunt mai scurte chiar decat cele obtinute de alte state, vechi membre UE, cum ar fi Franta, Portugalia, Spania sau Grecia.

Astfel, pana in 2012, preturile la combustibili vor creste si din cauza faptului ca Romania trebuie sa-si alinieze accizele practicate la benzina, motorina, gaz si alti combustibili la nivelul celor stabilite in 2003 de Comisia Europeana. Pentru benzina fara plumb, pana in 2011, romanii vor plati o acciza de 359 euro pentru fiecare 1.000 de litri de combustibil consumati, fata de nivelul actual de 267 de euro. Si preturile la motorina vor creste vertiginos in primii sase ani dupa integrarea Romaniei in UE. In aceasta perioada, accizele la motorina aproape se vor dubla - de la 186 de euro/1.000 de litri, cat sunt in prezent, pana la 330 de euro/1.000 litri la sfarsitul lui 2012. La acest capitol, unele din tarile mai bogate din UE au reusit sa obtina conditii mai bune pentru cetatenii lor, in ciuda faptului ca acestia nu ar fi fost la fel de afectati la buzunar ca romanii. Astfel, Spania, Austria si Belgia au reusit sa convinga oficialii europeni sa le acorde perioade de tranzitie de cate 8 ani pentru alinierea accizelor la motorina. Si in domeniul accizelor la pacura, rezultatele negocierilor cu UE vor frige la buzunar romanii. Pentru ca in 2, respectiv 3 ani de la integrarea in UE se va introduce o noua taxa: acciza pe pacura, in valoare de 15 euro/1.000 de litri, acceptata de negociatorii romani.

Si aici, reprezentantii altor tari in fata Uniunii s-au dovedit mai buni negociatori. Grecia si Portugalia au obtinut 6 ani de gratie pana la introducerea taxei pe pacura folosita pentru termoficare sau electricitate, Irlanda - 4 ani, iar Franta, una din cele mai bogate tari ale Uniunii - 5 ani.

Sursa: Adevarul

=================

Ajutoarele date de UE, tinte ale unor fraude sporite
 
 
In raportul sau anual, organismul UE anti-frauda, Olaf, afirma ca incidentele legate de acordarea ajutoarelor internationale au crescut in ultimele luni cu 9%, ceea ce implica pierderi, in aceeasi perioada, de 1.5 miliarde de euro.
In unele cazuri, nota de plata a donatorilor europeni a fost supraincarcata, in alte cazuri fondurile donate au fost deturnate in favoarea unor persoane particulare.

Uniunea Europeana este unul din cei mai mari donatori din lume.

Insa ajutoarele internationale sunt grevate de fraude financiare complexe si bine organizate, conchide raportul.

In principal, e vorba de ajutoarele in scop umanitar si pentru dezvoltare date tarilor lumii a treia.

Raportul afirma ca actele de frauda sunt posibile si datorita unei lipse de coordonare si audit intre diversii donatori internationali.

Documentul da mai multe exemple, printre care un proiect de aductiune a apei in Lesotho, unde un oficial local insarcinat cu subcontractarile a deturnat peste 3 milioane de euro, depusi intr-un cont din Elvetia.

Un al caz citat este tot un proiect legat de apa, in Paraguay, caz in care 90 la suta din suma acordata de Uniunea Europeana a ajuns in conturile unei fundatii care n-are nimic de-a face cu dezvoltarea.

Directorul general al Olaf, Franz-Hermann Bruener afirma ca
numarul sporit al cazurilor de frauda este si urmarea imbunatatirii sistemului de depistare a lor.

Pe de alta parte, tot Olaf a anuntat ca o serie de dosare privind scandalurile financiare descoperite in cadrul Biroului de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, au fost inmânate autoritatilor judiciare de resort.

Sursa: BBC

===================

Granitele cu Republica Moldova si Marea Neagra - cele mai sigure

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a dat recent publicitatii, pentru prima data, amanunte legate de contractul de securizare a granitelor incheiat cu EADS Deutschland GmbH, contract ale carui prevederi au fost considerate pana acum secret de stat.

Potrivit datelor facute publice de MAI, contractul, care are o valoare-cadru de 650 de milioane de euro, se va derula in perioada 2004 - 2009, iar securizarea granitelor se va face in trei etape, stabilite strict de ministerul de resort.

In prima etapa, care dureaza din octombrie 2004 pana in decembrie 2006, EADS se va ocupa de securizarea frontierei Romaniei cu Republica Moldova si Marea Neagra, precum si de cresterea masurilor de securitate de pe aeroporturile din Bucuresti.

A doua etapa, care se deruleaza din ianuarie 2007 pana in iulie 2008, are in vedere securizarea frontierei cu Ucraina si Serbia - Muntenegru, precum si sporirea masurilor de securitate de pe celelalte aeroporturi internationale din tara noastra. In ultima etapa, care dureaza din iulie 2008 pana in decembrie 2009, va fi securizata granita Romaniei cu Ungaria si Bulgaria.

De remarcat ca in datele date publicitatii de MAI se arata ca, pentru a plati cele 650 de milioane de euro catre EADS, Romania se va imprumuta de pe pietele externe.

De altfel, sursa citata arata ca suma de 650 de milioane de euro "asigura realizarea partii clasificate, cu caracter secret, din cadrul Proiectului privind Sistemul Integrat pentru Securitatea Frontierei pentru cele 21 de institutii publice cu responsabilitati la frontiera".

MAI ofera explicatii tardive pentru alegerea EADS

MAI foloseste prilejul pentru a explica pe larg de ce a atribuit fara licitatie acest important contract tocmai concernului german EADS, contract care face parte din cadrul unui proiect integrat de securizare a granitelor in valoare de cel putin 1 miliard de euro.

Motivele sunt numai doua, dar extrem de simple: calitatea echipamentelor si serviciilor, dar si graba lor de a incheia mai repede acest contract. "Aceasta procedura (negocierea cu un singur partener, n. red.) a permis atribuirea in cel mai scurt timp posibil a contractului, orice alta procedura necesitand o perioada de timp considerabila", spun oficialii Ministerului de Interne.

Ei mai afirma si ca "orice intarziere in proiectarea si implementarea Sistemului Integrat de Securitatea Frontierei de Stat a Romaniei ar fi condus la neonorarea angajamentelor asumate de tara noastra in procesul de integrare in Uniunea Europeana".

Sursa: Realitatea Romaneasca, citata de Revista Presei

====================

In viziunea stirilor Euronews,
Imagini dintr-o "Romanie" mai apropiata de Congo decat de UE

Aceleasi clisee cu care ne-a obisnuit presa din afara in ultimii 14 ani, aceleasi imagini standard cu rromi necajiti care bat cazane, scuipa seminte si stau ticsiti intr-o caruta, au aparut, ieri, pe Euronews intr-un reportaj difuzat din jumatate in jumatate de ora, reportaj avand ca subiect alegerile din Romania. Materialul atrage atentia ca foarte multi rromi nu vor putea vota pentru ca nu au carti de identitate, intr-o tara in care prapastia dintre bogati si sarmani este uriasa, o tara in care vezi masini luxoase cum trec pe langa carute ponosite.

Acest lucru ar reprezenta marea problema a alegerilor din acest an din Romania. Euronews arata ca "18 milioane de votanti vor alege intre partidul fost comunist PSD si Alianta de centru dintre democrati si liberali". Candidatul PSD, Adrian Nastase, conduce in cele mai multe sondaje, urmat de Traian Basescu, candidatul Aliantei. Lupta dintre candidati este foarte stransa, se asteapta ca Nastase si Basescu sa se infrunte intr-un al doilea tur de scrutin. Romanii vor vota pe acela care va conduce tara spre reformele necesare integrarii in 2007 in Uniunea Europeana. Atat Romania, cat si Bulgaria ar trebui sa adere la UE in 2007, insa reformele greoaie ar putea amana intrarea tarii noastre in UE. Euronews aminteste de raportul Transparency International, in care Romania este prezentata ca una dintre "cele mai corupte tari din Europa de Est".

Sursa: Adevarul