Barbatii, mai sanatosi decat femeile. 71% dintre barbatii din Uniunea Europeana au declarat ca starea lor de sanatate este buna si foarte buna, spre deosebire de numai 65% dintre femei.../ Orasele celor 27 de state membre ale UE au generat, in medie, in 2009, 513 kg de deseuri pe cap de locuitor, conform unui raport Eurostat publicat astazi.../ Actele de rasism se intensifica in UE. Semnalul de alarma este tras de organizatia franceza SOS Racisme. O cercetare de teren realizata in baruri si discoteci din 15 orase europene...

Joaca Europei de-a imperiul franco-german. Cum vor Sarkozy si Merkel sa schimbe radical economia UE. "Un plan care va schimba total viitorul Uniunii Europene", scria presa europeana la inceputul lunii februarie, atunci cand Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au scos la lumina proiectul numit "Pactul pentru Competitivitate". In timp ce in Romania subiectul Schengen era incins la cote maxime, nervii liderilor europeni erau arsi de asa-numitul dictat Berlin-Paris. Incepuse joaca Europei de-a imperiul franco-german. Aceasta istorie nu ar fi inceput sa se scrie daca Grecia si Irlanda nu ar fi intrat pe toboganul crizei. Membre ale zonei Euro, cele doua state inglodate in datorii nu puteau fi lasate sa intre in faliment de celelalte tari care folosesc moneda unica. Dar o salvare fara aportul nababului Europei, Germania, ar fi fost imposibila, scrie HotNews.

Actele de rasism se intensifica in UE. Semnalul de alarma este tras de organizatia franceza SOS Racisme. O cercetare de teren realizata in baruri si discoteci din 15 orase europene a dezvaluit rezultate ingrijoratoare. "In peste 15 capitale europene, 34 de localuri au prezentat practici discriminatorii pe baze etnice, la intrare", arata comunicatul organizatiei franceze SOS Racisme, citat de RFI.

Barbatii, mai sanatosi decat femeile. 71% dintre barbatii din Uniunea Europeana au declarat ca starea lor de sanatate este buna si foarte buna, spre deosebire de numai 65% dintre femei. Bolnave sau foarte bolnave s-au declarat 8% dintre persoanele de sex masculin si aproape 11% dintre cele de sex feminin, se arata intr-un sondaj realizat de Eurostat. Studiul mai arata ca 24% dintre femei si 21% dintre barbati au catalogat starea lor de sanatate drept multumitoare, potrivit Capital.

Minoritarii vor un stat virtual. Maghiarii lanseaza ideea formarii unei aliante oficiale a minoritatilor din Uniunea Europeana. Ungurii din diaspora vor o tara virtuala a minoritatilor din Uniunea Europeana, care sa aiba aceleasi drepturi ca si cele 27 de state membre. Ideea este sustinuta si de secuii ardeleni, care cred ca o astfel de "tara invizibila" ar schimba raporturile de forte in Uniunea Europeana, potrivit Romania libera.

Euro cotat la 4,1869 lei, un nivel ce nu a mai fost atins din iunie 2010. Leul s-a apreciat, marti, fata de moneda europeana, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand un curs de 4,1869 lei pentru un euro, cu 1,96 bani mai putin (minus 0,47%) decat in sedinta precedenta, cand un euro era cotat la 4,2065 lei. Acesta este cel mai redus nivel din ultimele circa opt luni, un curs similar al euro fiind inregistrat ultima data in data de 3 iunie 2010, cand moneda europeana a fost cotata la 4,1864 lei, informeaza Capital.

Ziua Femeii in Parlamentul European. Marti se implinesc o suta de ani de cand Ziua Femeii este sarbatorita in lume. Evenimentul este marcat prin dezbateri in Parlamentul European, reunit la Strasbourg. Doua rapoarte sunt dezbatute marti in plenul Parlamentului European. Primul este realizat de bulgaroaica Mariya Nedelcheva si trateaza subiectul inegalitatilor femeie-barbat, iar al doilea, cel al romancei Rovana Plumb atrage atentia asupra femeilor care traiesc in saracie. Evenimentul celebrarii Zilei Femeii pentru a suta oara va fi marcat printr-o ceremonie separata marti la pranz, la care participa presedintele Parlamentului, Jerzy Buzek si vice-presedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, informeaza RFI.

Orasele europene produc anual peste jumatate de tona de deseuri pe cap de locuitor. Orasele celor 27 de state membre ale UE au generat, in medie, in 2009, 513 kg de deseuri pe cap de locuitor, conform unui raport Eurostat publicat astazi. Cantitatea variaza intre 316 kg in Republica Ceha si 833 de kg in Danemarca. In Romania cantitatea de deseuri produsa de municipalitati a fost de 396 kg. In ceea ce priveste cantitatea de deseuri tratata raportata la numarul de locuitori, media a fost de 504 kg. Municipalitatile au utilizat mai multe metode de tratare, informeaza Capital.

Serbia si Kosovo, primul dialog fata in fata. Serbia si Kosovo au inceput marti seara, la Bruxelles, primul dialog direct. Discutiile, mediate de Uniunea Europeana, vin la trei ani dupa ce Kosovo si-a proclamat independenta. Seful delegatiei kosovare, vicepremierul Edita Tahiri, a declarat la sosire ca a venit la Bruxelles " intr-un spirit constructiv". La randul sau, seful delegatiei sarbe, Borko Stefanovici, un inalt functionar din Ministerul Afacerilor Externe, a dat asigurari ca este pregatit sa stranga mana omologului sau. "Discutiile vor dura cat timp va fi nevoie" a precizat Stefanovici, citat de RFI.

 

sinteza realizata de Cristina Bobe