Potrivit unui sondaj Eurobarometru efectuat între 12 octombrie și 7 noiembrie, 74% dintre cetățenii europeni aprobă faptul că Uniunea Europeană sprijină Ucraina după invazia declanșată de Rusia.

Sprijinul este susținut de majoritatea cetățenilor din toate țările membre ale Uniunii. Țările în care se înregistrează cel mai mare procentaj în favoarea lui sunt Suedia (97%), Finlanda (95%), Olanda (93%), Portugalia (92%) și Danemarca (92%). După 10 luni de război în Ucraina, sprijinul pentru măsurile concrete luate de Uniunea Europeană rămâne foarte ridicat, la 73 Printre măsuri se numără sancțiunile împotriva guvernului rus și sprijinul financiar, militar sau umanitar oferit Ucrainei.

La întrebarea despre care valori ar trebui apărate cu prioritate de către Parlamentul European, democrația a fost menționată cel mai frecvent (36%), urmată de protejarea drepturilor omului în Uniune și în lume (29%) și libertatea de exprimare și de gândire (28%). Cetățenii doresc ca aceste valori fondatoare ale Uniunii Europene să fie protejate și apărate în Uniune și în străinătate. Aceleași valori sunt apărate zilnic de ucraineni de la începutul invaziei neprovocate și nejustificate a Ucrainei de către trupele rusești.

„Agresiunea rusă a condus la suferințe umane cumplite și la distrugeri masive. Curajul și reziliența ucrainenilor confruntați cu aceste acte de teroare sunt impresionante. Cel mai bun răspuns pe care-l putem da la nivel Uniunii Europene este să demonstrăm solidaritate și unitate europeană. Ucrainenii pot conta pe sprijinul ferm al Parlamentului European”, a declarat șefa Parlamentului European, Roberta Metsola.

Impactul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei este resimțit direct de cetățenii europeni. Din cauza războiului și a consecințelor sale, aproape două treimi (65%) dintre cetățenii europeni consideră că viața lor se va schimba, cu patru puncte procentuale mai mult comparativ cu rezultatele sondajului din aprilie/mai 2022.

În același timp, cetățenii văd valoarea reală asociată apartenenței la Uniunea Europeană: 72% dintre europeni afirmă că țara lor a avut de câștigat ca stat membru al Uniunii Europene. Întrebați care au fost domeniile în care țara lor a avut de câștigat, respondenții au menționat cel mai des contribuția Uniunii Europene la menținerea păcii și la întărirea securității (36%, cu 6 puncte procentuale mai mult comparativ cu rezultatele sondajului din noiembrie/decembrie 2021).

Cele mai mari creșteri în puncte procentuale se înregistrează în Letonia (+16), Lituania (+15), Estonia (+12), Olanda (+13), Malta (+11) și Polonia (+11), lucru care indică un posibil efect al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Printre celelalte domenii, cele mai importante sunt: beneficiile obținute în urma cooperării dintre țările Uniunii (35%, +3 puncte procentuale) și contribuția Uniunii Europene la creșterea economică a țării (30%, nicio modificare).