Conform rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, publicat vineri, trecerea la moneda euro se bucură de un sprijin larg în statele membre care nu au adoptat încă moneda unică.

Sondajul a fost realizat în cele șapte state membre care nu au aderat încă la zona euro, și anume în Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Marea majoritate a cetățenilor UE intervievați (60%) consideră că trecerea la moneda euro a avut consecințe pozitive pentru țările care o utilizează deja.

Majoritatea respondenților (52%) consideră că, în general, vor fi consecințe pozitive ale introducerii monedei euro pentru țara lor și chiar mai mult, peste jumătate dintre ei (55%) afirmă că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive inclusiv pentru ei înșiși.

În ansamblu, 57% dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro în țara lor.

Cele mai ridicate procente de respondenți cu opinie pozitivă s-au înregistrat în România (75% în favoarea monedei) și Ungaria (69%).

În toate statele membre care au participat la sondaj, cu excepția Cehiei, s-a înregistrat o creștere a proporției celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020.

Cele mai mari creșteri sunt observate în România (de la 63% la 75%) și Suedia (de la 35% la 43%).