Eurobarometru: Europenii vor o politică comună de securitate și apărare
Încă dinainte de invazia rusă în Ucraina, cetățenii europeni erau în favoarea unei politici comune de apărare și securitate a UE.
Cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat luni, arată că, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, 77% dintre europeni erau în favoarea unei politici comune de apărare și securitate între statele membre ale UE, cu o majoritate în favoarea unei astfel de politici în fiecare stat membru.
Sondajul a fost efectuat între 18 ianuarie și 14 februarie 2022. Rusia a declanșat o invazie ilegală și neprovocată în Ucraina începând din 24 februarie.
Susținerea pentru o politică unică de apărare și securitate a atins apogeul la finalul lui 2020 și în primăvara lui 2021. Chiar dacă procentul susținătorilor a scăzut ușor un an mai târziu, este de remarcat că peste trei sferturi din europeni vor o politică comună în acest domeniu și doar 17% se opun.
Cele mai mari rate de susținere sunt în Cipru (95%), Lituania (89%) și Estonia (87%). La celălălt pol se află locuitorii Suediei (doar 58% vor o politică comună a UE de apărare și securitate) și ai Austriei (61%). De altfel, Suedia (38%) și Austria (33%) sunt singurele state membre UE în care mai mult de o treime din respondenți sunt împotriva unei politici comune de apărare și securitate pentru întreaga UE.
În România, 71% dintre locuitori susțin ideea unei politici comune (în creștere de la 67% în primăvara lui 2021), în timp ce 19% sunt împotrivă (față de 24% la precedentul sondaj).
Europenii au considerat că cele mai importante probleme cu care se confruntă UE la momentul sondajului erau mediul și schimbările climatice (26%, în creștere cu un punct procentual din iulie 2021); creșterea prețurilor, inflația, costul vieții (24%, o urcare spectaculoasă, cu 12 puncte procentuale); și imigrația (22%, în scădere cu 3 puncte procentuale).
În sondajul din iarna 2021/2022, 41% dintre respondenți au menționat prețurile, inflația, costul vieții (+18 pp.) drept una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă țara lor, înainte de sănătate (32%) și situația economică (19%).
Inflația și costul vieții reprezintă cea mai importantă problemă în România, 43% dintre locuitori menționând această îngrijorare în răspunsul lor. Urmează sănătatea și și situația economică, menționate de 30%, respectiv 27% dintre respondenții români.
Aproape șapte din zece europeni (69%) susțin o uniune economică și monetară europeană cu o singură monedă, sprijinul ajungând la 77% în zona euro.
Imaginea Uniunii a rămas, de asemenea, destul de stabilă. 44% dintre europeni au o imagine pozitivă a UE, 38% o imagine neutră, iar 17% o imagine negativă.
În România, UE este văzută într-o imagine pozitivă de 41% dintre respondenți, în timp ce 40% au o imagine neutră și 18% o imagine negativă.
Comentarii