Un barometru făcut la comanda PE arată că 44% dintre respondenți români consideră că lupta contra sărăciei și a inegalităților sociale trebuie să fie prioritară pentru Parlamentul European. Pe locul al doilea se află un mai bun acces la educație.

Reducerea sărăciei ar trebui să fie prioritatea PE și în opinia a 48% dintre europeni, iar 35% cred că ar trebui să fie combaterea terorismului și a crimei organizate.

Lupta împotriva sărăciei și a inegalităților sociale este prima prioritate în toate statele membre ale UE, cu excepția Finlandei, Cehiei, Danemarcei și Suediei, unde lupta împotriva terorismului și a criminalității are prioritate.

La nivel european, următoarele priorități indicate de cetățeni sunt măsurile pentru combaterea terorismului și criminalității (35%), pentru creșterea accesului la educație de calitate (33%) și cele pentru protejarea mediului înconjurător (32%).

În România, după lupta împotriva sărăciei și a inegalităților sociale, urmează măsurile pentru creșterea accesului la educație de calitate (34%) și măsurile pentru asigurarea accesului la hrană sigură pentru cetățeni și un nivel de viață decent pentru fermieri (27%).

Întrebați ce valori ar trebui să apere PE în mod prioritar, 51% dintre respondenți (46% în România) au optat pentru protecția drepturilor omului în toată lumea, 42% pentru egalitatea dintre bărbați și femei și 41% pentru solidaritatea dintre statele membre (40% dintre români).

Pentru români, egalitatea dintre bărbați și femei e mai puțin importantă - 22%.

Creștere a opiniei pozitive cu privire la UE

La finalul anului 2020, mai mulți respondenți au considerat că lucrurile merg într-o direcție bună la nivelul UE în comparație cu propria țară. În plus, aproape trei din patru respondenți la nivel european (72%) consideră că planul de redresare al UE ar permite economiei țării lor să își revină mai rapid în urma efectelor negative ale pandemiei de coronavirus.

Sondajul constată o creștere cu zece puncte procentuale a numărului de cetățeni la nivelul UE care au exprimat o opinie pozitivă cu privire la UE (50%) în comparație cu toamna anului 2019.

Dintre românii participanți la acest sondaj, 52% se arată pozitivi cu privire la UE.

66% dintre respondenții la acest sondaj sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, perspectiva individuală rămâne pesimistă în fața pandemiei care continuă: 53% dintre respondenții din UE consideră că situația economică din țara lor va fi mai gravă peste un an în comparație cu situația actuală. 46% dintre respondenții din România se așteaptă la o situație economică mai gravă peste un an.

Doar unul din cinci respondenți la nivelul UE (21%) consideră că situația economică națională s-ar îmbunătăți în anul următor.

Peste jumătate dintre respondenții din statele UE (52%) se așteaptă ca peste un an condițiile lor individuale de viață să fie aceleași ca în prezent. Un sfert dintre respondenți (24%) consideră că vor fi și mai dezavantajați într-un an, în timp ce 21% cred că le va fi mai bine.

63% dintre respondenții europeni doresc ca Parlamentul European să joace un rol mai important în viitor, ceea ce reprezintă o creștere cu 5 puncte procentuale față de toamna anului 2019. În România, 69% dintre respondenți doresc un rol mai important pentru Parlamentul European.

Imaginea pozitivă a UE era în creștere la finalul anului trecut, la fel și apelul la schimbare: doar 27% sprijină UE doar în modul în care a fost realizată până în prezent, în timp ce 44 % ”mai degrabă sprijină UE”, dar doresc o reforma a acesteia. Alți 22% se arată ”mai degrabă sceptici cu privire la UE, dar ar putea să își schimbe din nou punctul de vedere în lumina unei reforme radicale”.