Bulgaria nu va fi admisă în Schengen înainte de alegerile parlamentare din Austria din 2024, le-a spus marți jurnaliștilor la Strasbourg eurodeputatul PPE Andrei Kovatchev.

El a adăugat că Austria nu a avut nicio problemă cu aderarea Bulgariei până când un discurs al ministrului austriac de interne a schimbat situația în noiembrie anul trecut, relatează EURACTIV Bulgaria.

Kovatchev a spus că „ministrul lor de interne a decis că acest subiect le poate oferi câteva procente în plus, ceea ce le-ar îmbunătăți rezultatele la alegerile locale”.

Potrivit unor surse EURACTIV din Parlamentul bulgar, Sofia speră să intre în Spațiul Schengen măcar cu spațiul aerian, până în ianuarie 2024.

În ceea ce privește Olanda, care se opune și ea admiterii Bulgariei, Kovatchev a declarat că nu are nimic de-a face cu problema Schengen, motivul principal fiind că în Olanda sunt mulți cetățeni bulgari care abuzează de sistemul social al acestei țări.

Cu toate acestea, argumentul invocat de Olanda este că Bulgaria are probleme cu statul de drept. Autoritățile bulgare speră să elimine aceste preocupări prin reforma constituțională în curs de desfășurare, precum și cu demiterea procurorului șef Ivan Gheșev, care a avut loc în iunie.

Kovatchev consideră că nu există nicio posibilitate ca România să fie separată de Bulgaria, deoarece acest lucru ar necesita crearea unei frontiere externe a UE de-a lungul Dunării.

Comisia Europeană și-a exprimat luni disponibilitatea de a organiza o nouă misiune de verificare în Bulgaria, la cererea Olandei.

Comisia a precizat în mai multe rânduri că Bulgaria și România îndeplinesc cerințele pentru aderarea la Schengen și susține că sprijină pe deplin ambele state.