Noul guvern bulgar și-a stabilit ca prioritate principală intrarea Bulgariei în Schengen, dar deocamdată rătăcește și face foarte puțin pe fond, spune șeful Delegației socialiștilor bulgari în Parlamentul European, Petăr Vitanov.

„Știrile din Austria nu sunt optimiste. Să vorbim abia acum despre schimbarea opiniei publice în țară este neconvingător. Noul guvern trebuie să facă eforturi mult mai mari”, a declarat Petăr Vitanov la postul public de radio BNR.

Europarlamentarul socialist a amintit că, în urmă cu mai puțin de un an, datorită eforturilor colegilor săi, a fost depășită rezistența din partea Suediei. „Au avut loc o serie de întâlniri la nivel înalt – cu Stefan Löfven, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PSE), cu fostul prim-ministru Marguerite Andersson, cu toți europarlamentarii din Suedia, am trimis o delegație, ne-am făcut temele, iar în final socialiștii suedezi s-au răzgândit, au participat cu o majoritate stabilă în parlamentul suedez și rezultatul se vede”, a amintit el.

Potrivit lui Petăr Vitanov, este timpul ca reprezentanții partidelor liberale, precum și cei ai Partidului Popular European, să obțină un rezultat concret.

„Atât în Austria, cât și în Olanda, guvernează reprezentanții lor. Această problemă poate fi rezolvată la nivel paneuropean, împreună cu marile familii politice, și de aceea cred că eforturile depuse de guvernul bulgar par a fi extrem de insuficiente. Un lucru ar trebui să fie clar - este nevoie de sprijinul puterilor mari și influente din Europa, pentru că problema nu este deloc legată doar de Haga sau Viena”, a mai comentat el.

Bulgaria și România trebuie să fie împreună în acest proces, a declarat ferm Petăr Vitanov. „Se pare guvernul bulgar oscilează, nu știe ce să facă. Îmi amintesc că într-un an au dat vina pe cei de dinainte că nu au un guvern stabil, au enumerat problemele cu corupția. Astăzi, la două luni de la formarea unui nou guvern la termen, nici problema migranților și nici cea a corupției nu pare să fi fost rezolvate. Așteptăm eforturi și rezultate în direcția bună, pentru ca Bulgaria să devină membră a spațiului Schengen”, a declarat Vitanov.

Europarlamentarul a lansat și teza că, în prezent, cooperarea regională poate face țările din Balcani mult mai vizibile. „Grecia, Bulgaria și România au interese comune și provocări comune. Eforturile comune în domeniul energiei, transportului și conectivității vor ajuta mult regiunea noastră”, a spus Vitanov, care a participant la conferința „Înainte! O voce puternică pentru Europa”, care a avut loc în România.

Sursa: RADOR