Cazul cu drona de la Aeroportul Sofia a arătat cât de important este să putem proteja infrastructura critică, scrie publicația bulgară „24Ceasa”, într-o analiză privind escaladarea infracționalității în Europa.

Escaladarea violenței în Suedia a zguduit Europa și a provocat dezbateri în Parlamentul European. Motivația directă a fost cel mai mare atac armat din istoria țării, care a avut loc la începutul acestei luni la un centru școlar din Örebro. Tragedia, care a curmat viața a 11 persoane, face parte dintr-un val fără precedent de incidente sângeroase, atentate cu bombe și schimburi de focuri între bande criminale. Drept urmare, în ultimii ani, Suedia a raportat cea mai mare rată a violenței cu arme de foc pe cap de locuitor din UE.

Ceea ce se întâmplă într-o țară cunoscută pentru liniștea sa și standardul înalt de trai nu este o problemă izolată, ci un semn îngrijorător al noilor tendințe ale crimei organizate pe care trebuie să le combatem în Europa.

Mulți migranți participă la aceste bande, precum și copiii lor născuți și crescuți în Europa, motiv pentru care prim-ministrul suedez Ulf Kristersson își acuză deschis predecesorii de o politică iresponsabilă de imigrație și integrare nereușită. Grupurile criminale folosesc din ce în ce mai mult adolescenți care sunt protejați de grele sentințe judiciare. Implicați în tot felul de activități criminale, copiii devin „carne de tun”, și presa suedeză relatează că doar pentru prima jumătate a anului 2024, numărul suspecților sub vârsta de 15 ani implicați în crime a crescut de patru ori față de anul precedent.

Infracționalitate globală cu noi mijloace

Rețelele criminale se extind rapid dincolo de granițele naționale. Minori din bande suedeze sunt deja arestați pentru infracțiuni grave în Spania și Danemarca, care după o serie de explozii și războaie între bande și-a închis granița cu Suedia. Nu lipsesc atacuri nici asupra instituțiilor, inclusiv asupra ambasadelor Israelului din Stockholm și Copenhaga.

Instrumentele crimei organizate se schimbă și ele. Bandele folosesc cu abilitate noile tehnologii - recrutează tineri prin intermediul rețelelor de socializare, iar comunicațiile criptate sunt folosite pentru comerțul cu moartea. Potrivit investigațiilor, platformele criminale oferă o „listă de prețuri” – de la 3.000 de euro pentru aruncarea în aer a unei uși la 80.000 de euro pentru o crimă la comandă la Malmö.

Nu întâmplător, acum câteva zile, exact la Stockholm, PPE a adoptat o declarație prin care se cere crearea unui Pact European pentru Securitate – o nouă arhitectură de apărare care să integreze securitatea în legislația Uniunii Europene și să ofere o strategie unitară împotriva pericolelor tot mai mari.

De la iluzii la acțiuni

Este timpul ca Europa să se despartă de iluziile privind securitatea din „vechile vremuri bune” ale păcii și stabilității, când inerția administrativă a Bruxelles-ului a fost suficientă pentru a susține forțele noastre de rezistență împotriva unor amenințări tradiționale. În noile realități, rețelele criminale transfrontaliere formează o economie paralelă din care pierdem miliarde, numărul de atacuri teroriste este în creștere și atacurile cibernetice expun infrastructura noastră critică la un risc.

Invazia rusă în Ucraina ne cere să consolidăm strategia de apărare a UE și să creștem producția de arme. Nu pentru a lupta, ci pentru a putea face față amenințărilor!

Dar războiul, care durează deja de trei ani în Europa, ne supune și altor provocări. Conform datelor de la Europol, pe canalele de contrabandă nu se exportă numai arme ușoare, ci și arme grele, cum ar fi lansatoare de grenade și rachete antitanc. Și după încheierea războiului, acest arsenal va rămâne pe piața neagră, alimentând un nou un val de violență și criminalitate, iar luptătorii cu stres post-traumatic se pot contopi cu mafia. Acest lucru nu este un simplu scenariu pentru un film înfricoșător, ci o realitate pe care am trăit-o deja după războiul care a dus la prăbușirea Iugoslaviei.

Pactul european pentru securitate – răspunsul Uniunii Europene

Lupta împotriva bandelor criminale și a terorismului este unul dintre cei cinci piloni ai Pactului European pentru Securitate, inițiat de PPE. Prin acesta se insistă pentru o dublare a forței de muncă la Europol și o triplare a Frontex. Propunerea include, de asemenea, mai multe competențe pentru Parchetul European, precum și pentru Eurojust.

Combaterea comerțului ilicit cu arme de foc trebuie să devină o prioritate cheie. La începutul anului trecut, Parlamentul European a adoptat un regulament privind măsurile pentru importul, exportul și tranzitul armelor de foc. În calitate de raportor pentru poziția comisiei LIBE cu privire la dosar, pot spune cu încredere că am făcut un pas important către o urmărire mai transparentă și mai ușoară a circulației armelor de foc deținute de civili în UE.

Totuși, eforturile legislative trebuie să continue

Ne obligă și datele uimitoare ale Comisiei Europene, conform cărora mai mult de jumătate din armele de foc civile din UE sunt ilegale. În afară de asta, sunt menționate ca fiind furate sau pierdute aproximativ 630.000 de arme de foc în Sistemul de Informații Schengen.

Există peste 5.000 de grupări criminale organizate care operează pe teritoriul UE și aproximativ 70% dintre acestea au o activitate transfrontalieră. Tentaculele lor trebuie tăiate. În acest scop, PPE face eforturi pentru o aplicare mai strictă a legilor împotriva spălării banilor și extinderea atribuțiilor de sechestrare a activelor dintr-o activitate infracțională. Securitatea este, de asemenea, un factor pentru integritatea Schengen, astfel încât PPE se concentrează asupra necesității de a lua măsuri ca să se restricționeze circulația infractorilor în UE, inclusiv prin interdicții de intrare și restricții privind vizele.

Rolul Bulgariei în securitatea europeană

Infrastructura de frontieră este coloana vertebrală a securității, iar Bulgaria are un rol important în protejarea frontierelor externe ale UE. După aderarea Bulgariei la Schengen și pe uscat, mulți au vorbit despre disponibilizarea polițiștilor de frontieră, dar asta ar fi o greșeală. Trecerea liberă a granițelor bulgare cu România și Grecia nu reduce angajamentele noastre de a combate migrația ilegală și traficul de persoane.

Consolidarea atât a poliției, cât și a serviciilor de securitate necesită un număr adecvat de personal și un salariu decent pentru plata oamenilor care ne protejează cu riscul propriei vieți. Pentru a face față noilor provocări, acest lucru este la fel de important ca dezvoltarea infrastructurii și buna cooperare cu partenerii noștri în UE.

Incidentul cu drona de pe aeroportul din Sofia indică faptul că nu suntem pregătiți pentru amenințările moderne și trebuie să asigurăm un sistem anti-drone pentru toate obiectivele strategice din țară. Dar protejarea infrastructurii critice atât de atacuri fizice, cât și de atacuri cibernetice este importantă nu numai pentru Bulgaria, ci pentru întreaga Europă.

Combaterea criminalității cibernetice și a dezinformarii

Odată cu Pactul European pentru Securitate, PPE acordă o atenție specială necesității ca organele europene de aplicare a legii să țină pasul cu noile tehnologii, propunând crearea unei Brigăzi cibernetice europene de combatere a criminalității cibernetice și a campaniilor de dezinformare care vizează destabilizarea ordinii de drept din Europa.

Spațiul digital nu ar trebui să devină un refugiu pentru criminali! PPE solicită mai multe eforturi pentru a contracara hărțuirea cibernetică și abuzul online asupra copiilor și adolescenților. Ca parte a poziției noastre ferme de toleranță zero față de violența împotriva femeilor și copiilor, trebuie să finalizăm regulamentul pentru prevenirea și combaterea violenței sexuale împotriva copiilor, astfel încât implementarea sa completă să poată începe cât mai curând posibil.

Un răspuns european unitar la atacurile hibride face, de asemenea, parte din direcțiile cheie ale planului de acțiune, pe care le propune PPE. Acesta subliniază că Europa trebuie să pună în aplicare pe deplin Actul legislativ privind piețele digitale și actul legislativ privind serviciile digitale. Manipularea opiniei publice slăbește democrațiile europene. Prin urmare, este important ca cetățenii și statele din UE să fie protejate de interferențele externe în spațiul digital.

Securitatea internă este responsabilitatea guvernelor naționale, dar amenințările moderne sunt prea complexe ca să fie stăpânite individual. Europa nu își poate permite luxul de a fi ezitantă sau naivă.

Este necesar să construiască o nouă arhitectură de securitate, bazată pe o abordare europeană unificată – decizii eficiente, flexibile și de înaltă tehnologie, astfel încât cetățenii UE să fie protejați atât de amenințările militare și teroriste, cât și din criminalitatea transfrontalieră, atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare.

(Articolul este semnat de Emil Radev, eurodeputat de la GERB/PPE.)

Sursa: Rador Radio România