Europarlamentarul ungar Tamas Deutsch, membru al partidului lui Viktor Orban, a fost sancționat miercuri de Grupul Partidului Popular European (PPE) pentru că a comparat atitudinea președintelui său Manfred Weber cu cea a Gestapo.

Grupul PPE a condamnat ferm afirmațiile lui Tamas Deutsch aflate în contradicție cu valorile Partidului Popular European și ale creștin-democrației europene.

”Un astfel de comportament nu-și are locul în familia noastră”, se arată într-un comunicat al PPE, care apreciază că atacurile frecvente ale membrilor Fidesz la adresa Uniunii Europene nu sunt în conformitate cu valorile popularilor europeni: integrare europeană, stat de drept, independența justiției, o presă liberă de interferențe politice, protejarea drepturilor omului și protecția tuturor minorităților. 

Prin urmare, PPE a decis să-i retragă lui Tamas Deutsch dreptul de a vorbi în plenul PE și de a fi numit raportor din umbră sau în orice alte poziții în numele Grupului.

Eurodeputaților Fidesz li s-a solicitat să decidă dacă convingerile lor politice fundamentale sunt compatibile în continuare cu valorile Grupului PPE.

De asemenea, Grupul PPE din Parlamentul European a cerut Partidului Popular European să ia o decizie finală privind calitatea e membru a Fidesz, imediat ce condițiile generate de pandemie vor permite o reuniune.