Parlamentul European i-a ridicat marți imunitatea fostei sale vicepreședinte Eva Kaili, deschizând calea unei anchete privind presupusa implicare a eurodeputatei într-un caz de fraudă în dauna bugetului UE, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Dosarul de fraudă este separat de scandalul de corupție, numit "Qatargate", în care este implicată și politiciana elenă.

Raportul care a fost supus la vot precizează că în dosarul de fraudă Kaili este acuzată ca a cheltuit în mod fraudulos între 120.000 și 150.000 de euro din banii publici.

Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă o pedeapsă de la 5 la 15 ani de închisoare conform legislației elene.

Biroul avocatului lui Kaili, Spyros Pappas, nu a răspuns imediat la o solicitare de declarații din partea Reuters, însă Pappas a declarat, înainte de vot, pentru publicația Politico că va demara acțiuni în justiție dacă va fi ridicată imunitatea Evei Kaili.

El a afirmat pentru publicația americană că posibilitatea ca Eva Kaili să poată executa o pedeapsă cu închisoarea pe baza rezultatului anchetei este "în această etapă destul de prematură și nefondată".

Reamintim că Parchetul European a cerut la începutul anului 2022 ridicarea imunității eurodeputatelor elene Eva Kaili și Maria Spyraki.

”Pe baza unui raport de investigație primit de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), există o suspiciune de fraudă în detrimentul bugetului UE, în ceea ce privește gestionarea indemnizației parlamentare, și în special în ceea ce privește remunerarea asistenților parlamentari acreditați”, anunța, atunci, Parchetul European într-un comunicat.