Peste 60 de eurodeputați, printre care și doi români de la Renew Europe, îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli și facultăți.

”Intergrupul pentru drepturile LGBT din cadrul Parlamentului European și-a exprimat recent îngrijorarea referitoare la decizia Senatului României de a adopta amendamentul la Legea Educației prin care se interzice orice referire la identitatea de gen în școli și universități, și a adresat o scrisoare președintelui Iohannis, cerând respingerea propunerii legislative. Promulgarea legii de către președintele României, în forma actuală, va legitima și alimenta discriminarea, homofobia și discursul instigator la ură împotriva persoanelor LGBT. În plus, va reprezenta o încălcare flagrantă a libertății academice, creând un precedent periculos în ceea ce privește îngrădirea autonomiei universitare”, a scris miercuri pe Facebook europarlamentara Ramona Strugariu, care se numără printre semnatarii scrisorii.

”Realitatea cifrelor este una dureroasă - țara noastră este, împreună cu Polonia, statul membru cu cea mai mare rată a agresiunilor împotriva persoanelor LGBT din UE. Peste 43% dintre persoanele transgender au fost agresate cel puțin o dată în ultimii 5 ani din cauza orientării lor sexuale. Cifrele vorbesc de la sine, iar România este acum în punctul de a alege între promovarea egalității și a diversității, în spiritul democrației și a valorilor europene, și ignorarea cu bună știință a acestor realități din considerente electorale. România alege acum, prin decizia președintelui, între libertatea de gândire și cenzură, în cea mai urâtă formă a ei”, a mai scris Strugariu.