PE a adoptat joi o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea timp de 12 luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în mecanismul de reciprocitate.

Rezoluția, adoptată cu 376 voturi ”pentru”, 269 ”împotrivă” și 43 abțineri, a fost propusă deoarece cetățenii români, bulgari, croați și ciprioți sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni.

Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

Situația lipsei reciprocității care afectează Bulgaria, Croația, Cipru și România a fost adusă în discuție în mod oficial la 12 aprilie 2014 (la momentul respectiv, Polonia a fost, de asemenea, afectată, însă cetățenii polonezi pot călători fără viză în SUA de anul trecut), astfel încât termenul limită pentru acțiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016.

Eurodeputații au solicitat deja Comisiei să respecte normele în cadrul unei rezoluții adoptate în martie 2017.