Europarlamentarul Renew Europe Nicu Ștefănuță a inițiat un demers pe lângă Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Joseph Borrell, prin care solicită ajutor de urgență pentru Republica Moldova.

Ajutorul a fost solicitat ca urmare a declarațiilor președintei Maia Sandu privind înrăutățirea situației de securitate.

Prin scrisoarea inițiată, eurodeputatul Nicu Ștefănuță și ceilați cosemnatari de până acum (printre care se numără Radoslaw Sikorski, Reinhard Butikofer, Guy Verhofstadt, Nathalie Loiseau, Dacian Ciolos, Petras Austrevicius, Viola von Cramon-Taubadel, Jerzy Buzek ,Andrzej Halicki) solicită:

- Asigurarea Moldovei cu instrumentele necesare pentru a face față mai eficient riscurilor deSecuritate ale țării;

- Continuarea desfășurării activităților operaționale de identificare a tentativelor ce vizează destabilizarea țării, inclusiv prin dezinformare și atacuri hibride;

- Continuarea și accelerarea asistenței macrofinanciare și al ajutorului pentru sectorul energetic pentru Moldova;

- Continuarea sprijinului pentru agenda reformelor Republicii Moldova;

- Clarificări din partea autorităților din Serbia și Muntenegru, țări candidate la UE, privind implicarea cetățenilor lor în planurile Rusiei.

Scrisoarea a fost semnată, până acum, de aproximativ 50 de europarlamentari din toate grupurile politice favorabile integrării europene a Republicii Moldova.

"Europa trebuie să fie alături de Moldova cu toate forțele ei, așa cum am fost alături de poporul Ucrainei în 2013, în timpul Euromaidanului. Trebuie să protejăm democrația fraților noștri moldoveni, pentru că de fapt luptăm pentru propria noastră democrație", declară Nicu Ștefănuță, citat într-un comunicat de presă.

Maia Sandu a prezentat planul prin care Rusia ar vrea să răstoarne puterea de la Chișinău

Mai mult pe EurActiv »