Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a declarat vineri, la Oradea, că proiectul "Procurorul Verde European", "o soluție românească la o problemă europeană", a fost deja votat de două ori în Parlamentul European.

"Este sigur că va deveni realitate, singura întrebare este când, deoarece procesul legislativ este extrem de lung. Comisarul pe Justiție, Reynders, cu care ne-am întâlnit miercuri, a susținut public nevoia extinderii competențelor EPPO, adică ale Parchetului European la infracțiuni de mediu... într-un viitor. Din păcate, de această dată, nu am reușit să vorbim acest subiect, dar am discutat în alte dăți", a spus Vlad Gheorghe, citat de Agerpres.

Europarlamentarul USR a menționat că țările membre au început să se miște în acest sens, având în vedere că este o necesitate publică stringentă. Potrivit acestuia, în Franța a fost înființată cu 4 luni în urmă o asemenea procuratură specializată, iar în Belgia funcționează de 6 luni o instanță cu competențe exclusiv în judecarea dosarelor de criminalitate de mediu.

"Toate statisticile Europol și Eurojust arată că este vorba despre peste 9 miliarde de euro valoarea infracțiunilor de mediu cunoscute, în acest moment. În condițiile în care la Europol este un singur ofițer de poliție pentru infracțiunile de mediu pentru toată Europa și la Eurojust sunt doi magistrați", a spus într-o conferință de presă Vlad Gheorghe.