După atacul de sâmbătă împotriva unui evreu în Elveția, alți trei minori au fost arestați, duminică, în Belgia în timp ce pregăteau un atac, reamintește La Razón.

După atacul comis sâmbătă seara la Zurich împotriva unui evreu de către un presupus jihadist în vârstă de 15 ani al Statului Islamic (ISIS), și în Belgia a apărut o știre ai căreo protagoniti sunt tot minori. Potrivit mai multor instituții de presă, duminică dimineață, poliția federală a arestat patru persoane la Ninove, Bruxelles, Charleroi și Liège, în cadrul unei anchete teroriste în mediul jihadist. "Cei patru au plănuit un atac", au spus procurorii federali.

Unități speciale au făcut raid în patru adrese diferite în toată țara dis-de-dimineață, o operațiune înconjurată de măsuri de securitate grele. Căutau patru persoane care aveau contact prin internet și plănuiau un atac terorist. Acestea erau un adult din Liège, în vârstă de 18 ani, și trei minori din Ninove, Bruxelles și Charleroi. Toți patru sunt vorbitori de franceză. Din conversațiile pe care le-au purtat acolo se poate deduce că s-au radicalizat. Se pare că au vorbit, printre altele, despre Statul Islamic.

"Sunt suspectați că au participat la un grup terorist și că au pregătit un atac", a declarat Eric Van Der Sypt de la procuratura federală. În timpul perchezițiilor nu au fost găsite arme sau explozibili. "Nu a fost încă stabilit care va fi obiectivul acelui atac. Dar preferăm să intervenim într-o astfel de situație", a spus procuratura federală. "Mai bine mai devreme decât prea târziu". Persoana căutată în Ninove era un băiat de 15 ani care a venit să locuiască oraș vara trecută. Casa lui a fost percheziționată, dar a fost în cele din urmă arestat la Bruxelles.

Că Europa are o problemă cu minorii care se radicalizează prin rețelele Statului Islamic (ISIS) este un fapt. În ianuarie, Poliția Națională a arestat, în orașul sevillian Montellano, un minor care testase deja cu succes o bombă pe care o făcuse cu ajutorul manualelor bandei jihadiste. Era compus din exploziv TATP (cunoscut sub numele de "Mama lui Satan") și schije. Totul pare să indice că intenționa să comită un masacru la școala lui.

Mai exact, pe 21 ianuarie, a fost depistat de agenții de la Comisariatul General de Informații (CGI) în momentul în care a părăsit locuința purtând un rucsac, îmbrăcat în haine largi de culoare neagră în ciuda faptului că în zonă era cald. La un moment dat, s-au auzit detonări puternice, "care confirmă că minorul ar fi putut testa modul în care funcționează explozivii pe care îi poate avea în posesia sa".

Din acel moment s-a precipitat operațiunea care era în curs de desfășurare și s-a efectuat arestarea lui, precum și a mamei sale, precum și percheziția la domiciliu. De la mijlocul lunii noiembrie, el făcuse rost de acid sulfuric sau substanțe sulfuroase. În plus, își exprimase public sprijinul pentru Statul Islamic. Și pe propriul telefon mobil s-au găsit diverse materiale jihadiste în care i se inducea să comită un atac.

Elveția, Belgia și Spania într-un timp foarte scurt. Ne confruntăm cu o problemă serioasă, din moment ce liderii Statului Islamic știu că minorii sunt persoane mai vulnerabile și mai impresionabile. Îi fac să creadă că societatea occidentală îi respinge pentru că sunt musulmani și că singura cale de ieșire din această realitate este răzbunarea.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA