Răspunzând miercuri dimineață jurnaliștilor, Matteo Salvini a afirmat că este „parte dintr-un guvern care este protagonist în Europa și în restul lumii la nivel diplomatic, mult mai mult decât agitatul Macron”, scrie Rai News.

Declarația care a sosit de la vicepremierul și ministrul Transporturilor în aceste ore a fost alimentată de controversele provocate de absența președintelui Consiliului Giorgia Meloni la întâlnirea coaliției voluntarilor de la Kiev din 10 mai. Prim-ministrul a participat de la distanță, ceea ce mulți au considerat că nu este suficient pentru a demonstra apropierea publică de Zelenski și de aliații săi europeni.

Palatul Chigi a anunțat între timp o convorbire telefonică între Meloni și președintele turc Erdogan, având în vedere summitul încă incert de la Istanbul la care ar fi putut participa atât Putin, cât și Zelenski. Ceea ce se știe până acum este că Erdogan se va întâlni cu președintele ucrainean mâine la Ankara.

Controversa a fost alimentată nu doar de opoziție, ci și din interiorul majorități, prin cuvintele celuilalt vicepremier, Antonio Tajani, rostite parțial sub formă de confidențe făcute colaboratorilor care, ulterior s-au scurs în presă: „Trebuie să avem curajul să jucăm un rol de lider pentru pace, în Europa, în Ucraina și în Orientul Mijlociu”, a spus el. Întrebat dacă prim-ministrul a avut dreptate să nu meargă la Kiev, Tajani a răspuns într-un final, destul de iritat: „Întreabați-o pe ea”.

Este bine cunoscut faptul că Tajani crede că Italia se poate distanța prea mult atât de aliații europeni, cât și de Bruxelles, deoarece procedând astfel riscă să devină irelevantă. Și chiar dacă ministrul de Externe, care revendică proprietatea în managementul politicii externe, continuă să liniștească poporul asupra excelentei armonii cu aliații guvernamentali, observatorii continuă să constate o neliniște tot mai mare din cauza alegerilor lui Meloni marcate de prudență și echilibristică politică.

La Londra, unde participă la conferința așa-numitului format Weimar + (miniștrii de externe ai Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, Spaniei, Regatului Unit și UE), Tajani folosește tonuri similare: „Toată responsabilitatea este în mâinile lui Putin”. Guvernul pare așadar chemat să-și redescopere ambițiile de a juca un rol central atât în ​​jocul ucrainean, cât și în cel al taxelor.

De fapt, Italia nu a participat la valul de întâlniri care au urmat numirii cancelarului german Merz, care s-au limitat la grupul de la Weimar. Și, alegând să participe de la distanță, a rămas pe margine la întâlnirea de la Kiev extinsă la Marea Britanie.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA