Europa își va testa pentru prima dată capacitatea de răspuns militar. Cei 27 vor să-și arate uniunea și puterea.

Și o vor face cu primul exercițiu militar coordonat de Statul Major al Uniunii Europene (EMUE), comandamentul militar al UE care conduce operațiunile în străinătate și care, în lipsa unei armate comune, a coordonat forța a 16 țări pentru a efectua o desfășurare fără precedent în apele europene, scrie El Mundo.

În acest exercițiu, numit Milex 23, Spania va avea un rol relevant, pe care și l-a oferit în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene. Mai exact, oferă comandă tactică și cea mai mare parte a forței.

Prima parte a instruirii, care este în desfășurare până pe 6 octombrie, testează capacitatea de planificare și luare a deciziilor. Începând cu 16 octombrie va începe exercițiul practic și cel mai spectaculos, la care vor participa aproape trei mii de soldați din 31 de unități și 16 țări ale Uniunii. Spania a avut inițiativa în cadrul Președinției Consiliului, motiv pentru care manevrele vor avea loc la Cádiz, iar Spania va asigura mai mult de jumătate din soldați.

Mai multe nave ale Marinei vor participa la manevrele cu navele Grupului Amfibie și de Proiecție a Flotei Juan Carlos I, Galicia și Castilla; avioane Harrier, elicoptere, un batalion de aterizare de infanterie marină întărită și fregata Numancia. Toate acestea formează grupul Daedalus23.

"Oferta din Spania, din partea Marinei sale, a fost foarte importantă pentru desfășurarea acestui exercițiu", a explicat ministrul Apărării, Margarita Robles, care a susținut o videoconferință cu amiralul comandant al grupului expediționar, Gonzalo Villar, și cu comandantul Castiliei, Juan Bautista Payá, care a explicat în ce constă această misiune.

"Este prima dată când Uniunea Europeană desfășoară forțe reale într-un exercițiu și prima dată când este dirijată din Statul Major General de la Bruxelles", a subliniat comandantul amiral.

”Deși grupul Dédalo23 și-a început desfășurarea miercuri, exercițiul nu începe decât peste zece zile și principala sa provocare este "să adune o forță de trei mii de oameni din 16 țări", a explicat Villar. Această desfășurare va include participarea navelor amfibii spaniole și franceze; fregate spaniole și portugheze și un vânător de mine francez. De asemenea, componente terestre ale Armatei terestre și un batalion al componentei Aeriene.

Soldații se vor antrena pe câmpul de manevră Retín din Cádiz, unde vor să testeze capacitatea Europei de acțiune comună rapidă, într-un pas în plus către autonomia sa strategică. Prin urmare, ipoteza pentru antrenament prevede că o țară non-europeană nu își poate garanta securitatea din cauza prezenței forțelor teroriste și solicită ajutor UE pentru a încerca să inverseze situația.

În fața acestei ipoteze, vor repeta desfășurarea Forței de Acțiune Rapidă, care include un grup de luptă pentru securizarea portului și o evacuare a civililor necombatanți (NEO), precum și o operațiune de ajutor umanitar.

O situație care amintește de conflictul din Ucraina, dar pe care ministrul Robles o consideră utilă pentru a fi pregătiți în cazul în care se va întâmplă și într-o țară din Sahel. "Contăm pe o armată cu mușchi, cu pregătire, interoperabilitate. Un punct de referință de rigoare, seriozitate și profesionalism", a subliniat ministrul spaniol al Apărării.

Efectuarea acestui exercițiu reprezintă "un element crucial pentru a ne îmbunătăți în continuare pregătirea, adaptabilitatea și versatilitatea atunci când ne pregătim și răspundem la crize viitoare", a recunoscut în urmă cu câteva zile directorul militar al capacității de planificare și conducere (al Statului Major al UE, să presupunem), generalul locotenent Michiel Van der Laan.

De fapt, este o piatră de hotar atât de crucială încât pe 16 octombrie, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, va merge să asiste la manevre, iar două zile mai târziu vor veni șefii de Stat Major ai UE, care vor fi prezenți la Sevilla la primul Comitetul Militar al Uniunii Europene (EUMC) care are loc în afara Bruxelles-ului.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA