Aleksandar Vucici declară că Europa solicită Serbiei să recunoască independența Kosovo, relatează BETA.

"De facto sau de jure. Da, aceasta ne solicită. Să nu ne amăgim că nu este așa. Cea mai mare putere din Uniunea Europeană ne cere. În esență, aceasta ne solicită", a declarat Vucici la postul privat de televiziune Pink.

Referindu-se la aderarea Serbiei la UE, Vucici a spus că el personal este pentru aderare, că jumătate din populația Serbiei dorește aderarea, dar nu și cealaltă jumătate.

Vucici a declarat că populația este împărțită și când este vorba de Kosovo. "Putem să ne mințim și să spunem că suntem de acord, când bine înțeles nu suntem. Bine înțeles, o parte crede că trebuie să renunțăm la Kosovo, dar nu îndrăznesc să spună public, iar cealaltă parte spune că trebuie să apărăm Kosovo cu orice preț, dar fără ei sau copiii lor", a declarat președintele sârb.

"Noi cetățenii Serbiei trebuie să ne întrebăm ce dorim de la noi, de la țara noastră. Cum ar trebui să arate țara noastră? Vrem să lucrăm cu entuziasm sau vom striga și ne vom plânge soarta în fiecare zi. Vom spune că trăim bine, deși știm că unii o duc foarte greu?", a spus Vucici, adăugând că trebuie găsit un obiectiv cu care toți să fie de acord.

Referindu-se la eventuala revenire la stagiul militar obligatoriu, Vucici a declarat că mai întâi va solicita opinia colaboratorilor săi militari, "vom analiza, vom vedea, nu este un proces care să se încheie într-o lună, două, trei, nu se va întâmpla mâine".

"Trebuie să se pregătească cazărmile, trebuie să stabilim dacă stagiul obligatoriu va fi de 100 de zile sau de 120 de zile. Să vedem dacă la sfârșitul săptămânii vor fi liberi să meargă acasă. Trebuie să ne modernizăm. Vrem să avem armată, sau nu, dacă nu vrem să avem armată să ne întoarce la (fostul ministru al apărării, Zdravko) Ponoš", a declarat Vucici pentru TV Pink.

Potrivit președintelui, Armata Serbiei este acum de o sută de ori mai puternică decât acum 10 ani, subliniind că "dacă n-am avea armată, am fi călcați ca gândacii". Vucici a declarat că dotarea Armatei va continua.

"Suntem o supraputere când este vorba de tancuri, dar nu avem echipaje. Indiferent de salariul oferit, oamenii nu mai vor să riște, vor să trăiască frumos", a declarat Vucici, adăugând că trebuie să spună oamenilor care este situația reală și să vadă dacă se dorește o armată puternică.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA