Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat în legătură cu pericolul unui război în Europa Occidentală. În SUA, directorul FBI avertizează că atacul Hamas va inspira cea mai mare amenințare teroristă pentru SUA după ISIS.

Boris Pistorius face apel la armata și societatea germană să se pregătească pentru asta, scrie La Libre Belgique.

"Trebuie să ne obișnuim din nou cu ideea că ar putea exista o amenințare de război în Europa", a declarat Boris Pistorius la televiziunea germană. Între conflictul israelo-palestinian și războiul din Ucraina, printre altele, ministrul german al apărării este îngrijorat că va veni războiul în Europa Occidentală.

"Asta înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru război. Pregătiți Bundeswehrul și societatea", a continuat el, cerând o schimbare de mentalitate.

De asemenea, Boris Pistorius a respins criticile conform cărora modernizarea Bundeswehrului merge prea încet. "Pur și simplu nu este posibil să mergem mult mai repede […] Dar producția și livrările necesită timp", a recunoscut el.

El a încercat să-i liniștească pe cei îngrijorați, afirmând că Germania are una dintre cele mai puternice forțe armate europene din cadrul NATO.

"Tot ce a fost irosit și degradat în 30 de ani nu poate fi recuperat în 19 luni", a spus el, referindu-se la confruntarea Vest-Est din secolul trecut. "Dar în trei, patru sau cinci ani, Bundeswehrul va fi complet diferit".

Directorul FBI: Atacul Hamas va inspira cea mai mare amenințare teroristă pentru SUA după ISIS

Atacul Hamas împotriva Israelului va inspira cea mai importantă amenințare teroristă pentru Statele Unite de la ascensiunea ISIS din urmă cu aproape un deceniu, a declarat marți directorul FBI, Christopher Wray, la o audiere în Congres, relatează Reuters.

Wray a spus că, de la începutul conflictului israeliano-palestinian din Gaza, la începutul lunii acesteia, mai multe organizații teroriste străine au cerut lansarea de atacuri împotriva americanilor și a Occidentului, sporind astfel amenințarea reprezentată de extremiștii violenți autohtoni din SUA.

"Acțiunile Hamas și ale aliaților săi vor servi ca o inspirație pe care nu am mai văzut-o de când ISIS și-a proclamat așa-numitul califat în urmă cu câțiva ani", a spus Christopher Wray.

Directorul FBI a vorbit în timpul unei audieri în fața Comisiei pentru securitate internă și afaceri guvernamentale a Senatului SUA, concentrată pe amenințările la adresa SUA.

Guvernul american a observat o amplificare a amenințărilor împotriva evreilor, musulmanilor și americanilor de origine arabă de când au izbucnit luptele în Gaza, au spus oficialii. Numărul atacurilor milițiilor susținute de Iran asupra bazelor militare americane din străinătate a crescut luna aceasta, a spus Wray.

Atacurile cibernetice împotriva SUA din partea Iranului și a actorilor nestatali se vor agrava probabil dacă conflictul se va extinde, a adăugat el. Misiunea Iranului la ONU nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

În timpul audierii, secretarul pentru securitatea internă, Alejandro Mayorkas, a spus că manifestările de ură față de studenții evrei din SUA după începerea conflictului israeliano-palestinian din Gaza au contribuit la sporirea sentimentelor antisemite în țară. 

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA