Un parlamentar european a fost amendat cu circa trei mii de euro, dupa ce a spus ca Herman Van Rompuy are carisma unui mop umed si a afirmat despre Belgia ca este un "nonstat". Deputatul eurosceptic din Marea Britanie nu este la prima iesire de acest fel.

Foto: EUX TV

Europarlamentarul britanic Nigel Farage a fost amendat cu trei mii de euro, dupa ce saptamana trecuta l-a comparat pe presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, cu un "mop umed" si a insultat tara de origine a acestuia, Belgia. Deputatul european a fost convocat de presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, pentru a da explicatii privind afirmatiile facute intr-o sedinta publica.

Nigel Farage a refuzat sa-si ceara insa scuze si a pledat pentru "libertatea de exprimare".

Jerzy Buzek a hotarat sa suspende pe o perioada de zece zile indemnizatiile zilnice parlamentare acordate lui Farage. Indemnizatiile se ridica la suma de 298 de euro pe zi.

"Aveti carisma unui mop umed si aratati ca un functionar marunt de banca", spunea Nigel Farage, miercurea trecuta, la adresa lui Herman Van Rompuy.

Parlamentarul european l-a acuzat pe belgian ca vrea sa puna capat statelor-natiuni. Britanicul, lider al Partidului pentru Independenta din Marea Britanie, (care cere iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana) afirma ca Van Rompuy ar dori acest lucru poate pentru ca vine "din Belgia, care, mai degraba, este o non-tara".

"Eu apar categoric dreptul lui Farage de a-si exprima dezacordul asupra politicii sau institutiilor Uniunii Europene, dar nu si pe acela de a insulta personal oaspetii nostri la Parlamentul European sau tarile de origine ale acestora", declara de partea sa seful Parlamentului European.

"Nu voi cere scuze lui Herman Van Rompuy. Nu voi cere scuze Parlamentului European si cu siguranta nu voi cere scuze belgienilor", a raspuns deputatul eurosceptic. In trecut el a mai avut iesiri dure la adresa compatrioatei Catherine Ashton si a lui Van Rompuy.

Sursa: RFI

Link:
- Video: Iesirea lui Farage la adresa lui Van Rompuy