Comisia Europeană trebuie să colaboreze cu ONU pentru a găsi o modalitate legală de confiscare a activelor înghețate deținute de statul rus și de oligarhi, pentru a le orienta către restaurarea Ucrainei, spune europarlamentarul leton Ivars Ijabs.

În noiembrie, CE a propus confiscarea bunurilor care au fost înghețate ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. Acest gest a fost menit să ajute la compensarea pierderilor suferite de Ucraina, notează Baltic News Network.

”Rezervele Băncii Centrale Ruse, în valoare de 300 de miliarde, sunt blocate în prezent în Uniunea Europeană. Europa a înghețat și 18 miliarde de euro din banii oligarhilor ruși”.

Europarlamentarul care reprezintă grupul liberal Renew Europe a subliniat că este nevoie de o metodă legală pentru confiscarea bunurilor. Ijabs a spus că pagubele și crimele comise de Rusia în Ucraina, care continuă, sunt un motiv suficient pentru a confisca aceste miliarde. Cu toate acestea, procedura trebuie să fie formulată legal, în mod corespunzător.

”Nu ar trebui să avem speranțe că acești bani vor fi suficienți pentru a restaura Ucraina. Este vorba de pierderi în valoare de aproape 600 de miliarde de euro. Această sumă este în creștere. Când Ucraina va câștiga, va trebui să găsim alte mijloace de a ajuta această țară să se redreseze”, a spus politicianul.

Ijabs a subliniat că Ucraina are nevoie de ajutor militar și de arme pentru a câștiga, dar reglementările legale pentru confiscarea bunurilor rusești ar trebui dezvoltate în curând, pentru a putea fi utilizate atunci când va veni momentul.

Când a fost întrebat la ce servește ajutorul militar actual dacă nu este suficient pentru ca Ucraina să învingă, Ijabs a subliniat că există motive obiective și subiective. În ceea ce privește motivele obiective, politicianul a spus: ”În ultimii treizeci de ani, Europa a fost în general pacifistă, ceea ce înseamnă că rezervele de muniție sunt limitate”.

Acesta este motivul pentru care sunt necesare măsuri rapide pentru a restabili industria militară în Europa și în Letonia. ”Trebuie să refacem rezervele de arme pe care le-am furnizat Ucrainei. Trebuie să fim pregătiți pentru orice escaladare care ar putea fi planificată de către [președintele rus Vladimir] Putin. El a precizat de mai multe ori că obiectivul său nu se limitează doar la Ucraina”, a spus Ijabs.

El a afirmat că Parlamentul European lucrează deja intens la un nou proiect legislativ privind achizițiile militare, pentru anul viitor – Europa trebuie să achiziționeze multe bunuri într-o manieră comună, ceea ce Uniunea nu a încercat niciodată până acum. ”Cu achizițiile militare putem îmbunătăți eficiența și putem asigura standarde unificate. Acest lucru este de o importanță vitală pentru țări precum Polonia, România și țările baltice, deoarece au furnizat Ucrainei o parte considerabilă din rezervele lor”, a explicat europarlamentarul.

În privința motivelor subiective, Ijabs a spus că majoritatea politicienilor vest-europeni este îngrijorată că războiul ar putea începe pe teritoriul Rusiei. Având în vedere că armata ucraineană se descurcă bine, există o astfel de posibilitate.

Acesta, potrivit politicianului, este motivul pentru care există ezitări în ceea ce privește livrările către Ucraina de rachete cu rază mai lungă de acțiune, care ar permite nu numai atingerea teritoriilor ocupate, ci și atacuri asupra teritoriilor Rusiei. Ijabs a spus că poziția Letoniei ar trebui să se concentreze pe acordarea de asistență Ucrainei folosind toate mijloacele posibile.

Pe 24 februarie 2022, forțele ruse au început o invazie în Ucraina. Țările occidentale au impus Rusiei sancțiuni uriașe.

Sursa: RADOR