Mai mulți europarlamentari români propun Parlamentului European adoptarea unei noi rezoluții privind aderarea României la spațiul Schengen.

Președintele USR Cătălin Drulă a participat miercuri la Comisia pentru Petiții (PETI) a Parlamentului European la dezbaterea unei petiții despre aderarea României la Schengen. 

Este vorba despre o petiție depusă de Răzvan Nicolaescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

Din această petiție, discutată miercuri în Comisia PETI și care rămâne în procedură parlamentară, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a propus preluarea unor părți care să se adopte prin vot, sub forma unei rezoluții, de către PE.

"Este un drept câștigat de cetățenii României prin muncă onestă, merităm să fim membri deplini ai Uniunii Europene. M-am bucurat să îi am alături pe președintele PMP, Eugen Tomac, și pe colegii mei europarlamentari USR Vlad Botoș și Vlad Gheorghe. Reprezentăm forțele politice cărora ne pasă de viitorul românilor cinstiți, care pun umărul la modernizarea țării noastre", a declarat Cătălin Drulă. 

La rândul său, Răzvan Nicolaescu a declarat la dezbaterea petiției depuse de el că se află acolo "pentru a apăra valorile Europei".

"Ne aflăm aici să apărăm drepturi fundamentale și statul de drept al Uniunii. Ne aflăm cu toții aici să vă semnalăm o încălcare gravă a Tratatului Uniunii Europene, inclusiv o violare a anumitor drepturi fundamentale garantate în articolul 2, printre care: egalitatea, demnitatea umană și non-discriminarea", a spus el.

Reamintim că pe 18 octombrie 2022, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care afirma că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen.