Europarlamentarii USR și grupul Renew Europe solicită Comisiei Europene înființarea în regim de urgență a unei Agenții Europene de Integritate pentru a preveni cazurile de corupție și spălare de bani în cadrul instituțiilor europene.

Solicitarea vine în contextul în care vicepreședinta Comisiei Europene, Eva Kaili, a fost reținută într-un dosar în care este anchetată pentru fapte de corupție și în care este implicat și Qatar-ul.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului european pentru justiție, Vera Jourova, în care a susținut nevoia ca toți europarlamentarii și funcționarii să depună anual declarații de avere și de interese.

"Nu poți să lupți credibil împotriva corupției când tu ai corupție la tine acasă. Am cerut declarații de avere și interese anuale ale europarlamentarilor și funcționarilor, iar această Agenție Europeană ar trebui să verifice aceste declarații și să demareze anchetele unde este cazul. Evident, e nevoie de ridicarea imunității, confiscarea sumelor provenite din faptele de corupție și colaborare totală cu autoritățile naționale în aceste cazuri", susține europarlamentarul USR.

La rândul său, președinte grupului Renew Europe, Stephane Sejourne, a cerut, în cadrul unei dezbateri pe această temă în Parlamentul European, înființarea unui organism de etică interinstituțional independent la nivel european și adăugarea acestui punct pe ordinea de zi a Consiliului European, de la sfârșitul acestei săptămâni.

"Vrem justiție, reformă și toleranță zero față de corupție sau ingerințe străine. Repetăm cererea noastră pentru înființarea unui organism de etică interinstituțional independent. Acest lucru ar trebui adăugat pe agenda Consiliului European, de la sfârșitul acestei săptămâni", a declarat Stephane Sejourne.