Absolvent de Aeronave, europarlamentarul Marinescu e preocupat, în noul mandat, de infrastructura de transport; are în lucru și un proiect privind drepturile turiștilor. Despre Kovesi spune că are, în continuare, prima șansă pentru Procuror European.

Marian-Jean Marinescu a absolvit Facultatea de Aeronave a Politehnicii. Din 1992, a intrat în politică. A fost prefect al Craiovei, apoi deputat în Parlamentul de la București, ulterior observator și europarlamentar la Bruxelles-Strasbourg. La alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, a fost al 10-lea pe lista PNL. Mobilizarea la vot i-a adus europarlamentarului Marinescu al patrulea mandat. 

L-am întrebat pe europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, despre prioritățile în noul mandat.

EURACTIV.ro: Care sunt prioritățile noului dvs. mandat în Parlamentul European? 

Marian-Jean Marinescu a răspuns punctual:

  • Regulamentul " Facilitatea de conectare a Europei" ( sunt raportor) - care se ocupă de finanțarea rețelelor de transport, energie și digitale.
  • Implementarea studiului realizat de Comisia Europeană ca urmare a propunerii mele referitor la o noua arhitectură a spațiului aerian european, ceea ce va crea condiții de zbor mai bune pentru pasageri.
  • Implementarea proiectului-pilot propus de mine referitor la drepturile turiștilor. 

EURACTIV.ro: Care credeți că vor fi provocările în viitorul mandat, având în vedere și configurația politică a legislativului, în noua formulă?

Marian-Jean Marinescu: 

  • alegerea președintelui Comisiei Europene;
  • crearea unor majorități favorabile dezvoltării Uniunii Europene.

EURACTIV.ro: Credeți că a câștigat curentul pro-european sau este doar o bătălie de etapă?

Marian-Jean Marinescu: A câștigat curentul pro-european la o diferență mică, urmează eforturi mari pentru consolidare.

EURACTIV.ro: Care credeți că sunt șansele României pentru postul de procuror european în noul context politic, dacă doriți să comentați acest aspect?

Marian-Jean Marinescu: Aceleași ca până acum: prima șansă.

***

În campania electorală, europarlamentarul a bătut țara, incusiv în mediul rural. Prin proiectul eduVOTE, a fost invitatul EURACTIV.ro la Amărăștii de Jos, în județul Dolj, și la Bradu, Argeș

Înainte de alegeri, Marian-Jean Marinescu era optimist în privința tinerilor și a asumării de către aceștia a rolului de cetățeni activi. 


Eu cred că au înțeles care este locul României în Uniune și rolul lor ca români și ca cetățeni europeni în Uniunea Europeană, spunea Marinescu, într-un interviu acordat EURACTIV.ro, în martie 2019.

ARHIVĂ INTERVIU VIDEO, Amărăștii de Jos, Dolj, martie 2019, eduVOTE  

"Nimeni nu rezistă singur în contextul global. Nici măcar Germania. Deci trebuie să fim in Uniunea Europeană, pentru a face față provocărilor viitoare."

Marian-Jean Marinescu: Nevoia de informare este foarte mare și de aceea am venit, pentru a mai face incă odată o discuție cu oamenii și pentru a le prezenta punctul meu de vedere de ce este important să participe la votul pentru Parlamentul European. 

Vrem să participăm la dezvoltarea Uniunii Europene și vrem să fim parte din această zonă de pace, de stabilitate, de securitate.
Trebuie să utilizam banii europeni pentru a dezvolta economia, în special în zonele rurale, astfel încât să putem să creăm locuri de munca si sa asiguram zonele respective cu o posibilitate de piață, în special pentru procesarea produselor agricole.

EURACTIV.ro: Ce ar trebui îmbunătățit în privința fondurilor europene?
Marian-Jean Marinescu: Să simplificăm regulile. Să introducem suportul digital pentru accesarea si implementarea fondurilor europene, care ne-ar aduce mari beneficii.

EURACTIV.ro: Ce le-ați spune tinerilor?
Marian-Jean Marinescu: Să creadă în viitorul nostru. Să cântărească foarte bine ce înseamnă importanța fiecărui vot. Să participe la vot. (…) Să intre în politică oameni care au de spus lucruri în diverse domenii. Și să continue să dezvolte acest sector agricol, pentru că el va fi un sector de viitor. 

 

Marian-Jean Marinescu: "Învățământul dual nu că este necesar. Este crucial" - concluziile dezbaterii

Mai mult pe EurActiv »