Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe anunță că a solicitat luni Comisiei Europene să respingă modificările propuse de Guvernul PSD-PNL la PNRR.

"Blocăm tăierile din PNRR la Bruxelles! Ciolacu vrea să ia de la spitale, școli și creșe ca să păstreze pensiile speciale, dar n-o să-i meargă. Am solicitat azi Comisiei Europene să respingă modificările propuse de guvernul PSD-PNL la PNRR. Este clar că tăieri iresponsabile - minus 740 de milioane de la spitale - pun în pericol cetățenii europeni, fiind împotriva obiectivelor Uniunii Europene și a scopului Mecanismului de redresare și reziliență", a scris Vlad Gheorghe într-un mesaj pe Facebook.

El a spus că a amintit Comisiei că îmbunătățirea sistemului de sănătate a fost una dintre prioritățile UE și implicit o prioritate a României în crearea MRR, respectiv alocarea către țara noastră a 30 de miliarde de euro prin acest mecanism.

"Pregătirea sistemului medical pentru o eventuală criză este una dintre principalele condiții care au stat la baza Mecanismului de redresare și reziliență - cum să tai de la spitale în PNRR? Modificarea guvernului Ciolacu este clar împotriva cererii inițiale și riscă să invalideze tot pachetul de reforme pentru România", a mai scris acesta.

"Banii europeni trebuie să fie cheltuiți responsabil de către guverne, nu în bătaie de joc și în ciuda nevoilor propriilor cetățeni. Care nu pot fi penalizați de două ori - prin nealocarea sumelor din PNRR pentru reforme, sustenabilitate și reziliență ȘI lăsarea a milioane de români fără asistență medicală. În ce univers se potrivește asta cu scopul Mecanismului de redresare și reziliență? Ce urmează în cazul unei noi crize sanitare, care stat membru din UE va absorbi povara creată de guvernul Ciolacu, trimitem toți pacienții români să se trateze în Austria, în Franța, în Germania?", a continuat el.

Gheorghe a adăugat că "nu putem permite modificarea PNRR în orice fel, este treaba Comisiei și a celor de la Bruxelles să vegheze că obiectivele asumate prin Mecanismul de redresare și reziliență sunt urmate întocmai de fiecare plan național", iar Comisia are datoria să intervină dacă guvernele nu sunt în stare sau vor să ”fenteze” regulamentul și scopul celui mai ambițios mecanism de finanțare din istoria Uniunii.

"Ce face guvernul Ciolacu prin fițuica rușinoasă trimisă la Bruxelles pentru modificarea PNRR? Taie exact acele reforme și investiții necesare României ca să devină o țară europeană dezvoltată. Taie 740 de milioane de euro de la spitale, când zi de zi avem români uciși de lipsurile și corupția din sistemul de sănătate. Taie de la școli când avem județe întregi cu WC în curte și suntem ”campioni” la abandon școlar. Taie de la creșe când avem o popuație îmbătrânită și suntem din ce în ce mai puțini, dar plătim un minister al ”familiei” pentru ”specialii” de partid", a mai scris eurodeputatul român pe contul lui de Facebook.

De asemenea, acesta a complettat că PNRR este menit să ajute fiecare stat membru și întreaga UE să iasă mai puternică și mai rezilientă din criză, iar fiind un fond fără precedent are și condiții fără precedent. "Pe scurt, este aproape imposibil să furi aceste fonduri, care sunt tocmai de aceea condiționate de reforme și investiții ambițioase".

"Dacă la Bruxelles sunt acceptate modificările aberante și iresponsabile ale guvernului Ciolacu se deschide o cutie a Pandorei. Ar fi creat un precedent extrem de periculos pentru aște guverne UE care pot să solicite la rându-le mai puține reforme și să aibă solicitări clar împotriva scopului mecanismului de redresare. Nu putem pune în pericol întreaga construcție Next Generation EU și să amanetăm viitorul generațiilor care vin doar pentru că nu vrea Ciolacu să elimine pensiile speciale", a conchis Vlad Gheorghe.

+++

România a transmis vineri Comisiei Europene o cerere de modificare a planului său de redresare și reziliență, la care dorește, de asemenea, să adauge un capitol dedicat planului REPowerEU, anunță Executivul european printr-un comunicat de presă.